nznog06-apnic-nimpuno

geographertonguesAI and Robotics

Nov 30, 2013 (3 years and 6 months ago)

85 views

1

APNIC Update

2


4th time at NZNOG


… Let’s do something different this time

3

“APNIC Super
-
Mega Ultimate

NZ Challenge”

Or rather…

Just another way of doing the usual APNIC update

4

Rules of the game


2 teams
-

3 pple per team


10 Questions


First team who knows the answer, signals


Incorrect answer
-

question goes over to
other team


Judge’s (Nurani’s) decision is final


(May be bribed with beer)


5

1. Ok, let’s get off to an easy start…


What does APNIC actually do? (In general
-

not in
this photo…)

Correct answer:

Internet resource management (IPv4, IPv6,
ASN, reverse DNS), training, facilitating policy development,
infrastructure development (anycast root server deployment,
development grants etc)

6

2. After having studied the subject in detail…


…Geoff Huston here demonstrates how much IPv4
address space is left today.


… But how much IPv4 address space does his study
show, is actually left today?

Correct answer:

25% is still in the IANA reserved pool

(61% allocated by RIRs, 37% Pre
-
RIR, 13% “special purpose”)

7

3. APNIC…


…works together with various root server
operators in facilitating the development of
anycast root servers in the Asia Pacific. How
many root servers are there in total in the region?


Correct answer:

32 (19 supported by APNIC, 13
others)

8

4. True or False?


The policy
-
SIG is where APNIC policy is made.
Only APNIC members and account
-
holders are
allowed to attend this SIG at the APNIC meetings.

Correct answer:

False
-

Anyone can participate in
policy development (and attend the Policy
-
SIG)

9

5. APNIC meetings are held twice a year…


…Where was the last APNIC meeting held?

Correct answer:

Perth, Australia

10

6. In the routing
-
SIG at APNIC 21…


… the following quote from the Hitchhiker’s
guide to the galaxy (about the
Sirius
Cybernetics Corporation products)
was used :



“It is very easy to be blinded by the

essential uselessness of them, by the
sense of

achievement that you get from getting them to

work at all. ‘In
other words
-

and this is the rock solid

principle on which the whole of
the

Corporation's Galaxy
-
wide success is founded
-

their fundamental
design flaws are

completely hidden by their superficial design

flaws.”


In what presentation was this used?

a) BGP convergence : Better handling of silent peer failures

b) Routing security
-

an oversimplification

c) Complexity: The Internet and telco philosophies

Correct answer:

c)
Complexity: “The Internet and telco
philosophies” (by Randy Bush)

11

7. True or False?


NAT & private addressing is recommended by
APNIC to save IP addresses?

?

Correct answer:

Nope!

-

The use of NAT is entirely up to the
user/ISP
-

not something enforced in any way by the RIRs…

12

8. What the heck is…


ICONS?

Correct answer:

Internet Community Of Network
Specialists
(An online forum where technical info for ISPs is
shared and discussed.)

13

9. Current IPv6 policy…


…is under discussion. One part of the policy
discussed is the current fixed end
-
site assignment
size of a /48. The minimal allocation is /32. So…



how many /48 end
-
site assignments can be
made in a /32 allocation…?

Correct answer:

65 536 (2
48
-
32

= 2
16
)

127

0

LIR

/32

32

Customer

Site /48

?

Subnet /64

?

?

Device /128

14

10. True or False?


Andy Linton is embarrassingly good at karaoke?

Correct answer:

Yup, it’s true…

(Although this video might not do his talents justice…)

15

And the winners are…

16

Thank you

nurani at apnic dot net