Glen Canyon GSU Transformers and Associated Equipment Replacements

frontdotardUrban and Civil

Nov 15, 2013 (4 years and 1 month ago)

108 views

Page
1

of
9


Glen Canyon GSU Transformers and Associated Equipment Replacements

Industry Day Questions



Question 1: Will this be a two
-
part technical proposal or a sealed bid?


Answer 1: This will be procured under FAR part 15, negotiated procurement.



Question 2:

There are four bid items for the Contract Document Management System.
Should the cost of the software be divided across all four?


Answer 2:

Yes



Question 3: There are separate Bid Items for the copper and steel for salvage credit.
Drawings and Namep
lates only provide total weight of core and coils. Does BOR know how
much copper and steel is in each transformer?


Answer 3:

No.



Question 4: 01 32 10, Construction Program. Section requires a Full
-
time, on site
employee experienced in developing and

maintaining construction schedules.” CPM schedules
are only reviewed and submitted on a monthly basis. Is a full
-
time, on site employee really
required?


Answer 4:

It is not required that scheduling be the on
-
site employee’s only duty. The
employee re
sponsible for schedule may also have supervisory or support duties as well.



Question 5: 01 54 20, Use of Government Crane. Can the crane be used for transformer
assembly and
d
isassembly for removal?


Answer 5:

No. The Government Crane is a bridge cra
ne, and can only be used by the
contractor for off
-
loading an
d on
-
loading the delivery truck and moving materials within the
powerhouse.

The contractor must provide their own crane and crew for bus work and
transformer assembly and disassembly.


Page
2

of
9



Question

6: 02 82 20, Removal and Disposal of Asbestos Containing Materials. Section
requires extensive submittals and subcontractor qualifications for asbestos that has not been
identified in the project.


Answer 6:

The government has done a number of asbestos

surveys and ha
s

not found
asbestos containing materials within the
scope of
work of this project. However not all material
is accessible or
has
been tested. The contractor will be responsible for removing and disposing
of asbestos material found d
uring
the project in compliance with the specification.



Question 7: 02 83 30, Removal and Disposal of Coatings Containing Hazardous
Materials. Section requires extensive submittals and subcontractor qualifications for lead paint
that has not been identified
although paint on oil containment has been identified as not
containing lead.


Answer 7:

Lead paint was used extensively during the construction of the power plant.
The bottom coat of paint on the buswork and bus supports is
known to be
lead based. If t
he
contractor elects to re
-
use the existing supports they will need to sand
-
blast and re
-
paint the
supports. It should be noted that these supports may to small for the larger bus
.



Question 8: 09 26 20 Coatings. Section conflicts with Transformer pain
ting
requirements in 48 19 30.


Answer 8:

The transformer section applies to work performed in the manufacturing
facility.
The coatings section
a
pplies to all other situations.



Question 9: 26 05 02 1.04 A requires ASME BPVC
-
IX welder qualifications.
Shouldn’t
this be AWS D1.1 qualifications for the fie
l
d welding involved?


Answer 9:

No. the stated specifications are applicable.



Question 10: 48 04 00, 1.03 Power Equipment Removal and Disposal. Ratings and
weights refer to pictures of Nameplates th
at are not readable.


Answer 10:

Additional photographs are provided with the drawings.


Page
3

of
9



Question 11: 48 04 00, 3.03 4 requires old transformers stored on site for at least 30
days. Where will they be stored and what temporary oil containment will be r
equired for each
transformer? With oil, an area at least 65’ X65’ will be required.


Answer 11:

A storage area is available at the top of the acce
ss road (tunnel). We will
allow the contract
ors to remove the
oil on the plant site prior to transport up t
he tunnel. During
storage they will need to keep the transformers filled with dry nitrogen at a positive pressure.
The only oil containment that will be necessary will be for leakage of residual oil.



Question 12:
48 00 3.03 B requires the oil to be di
sposed of as PCB contaminated. It
appears the transformers have been tested and test reports are available to determine the proper
disposal requirements. Will BOR provide?


Answer 12:

The transformer oil has been tested and is classified as non
-
PCB (less than
50 ppm), but bushing oil concentrations are unknown.




Question 13: 48 19 30, Power Transformers 1.06 F4 provides for an Interim (in
-
shipment) SFRA Tests (Optional), but there
is no Bid Item for the option.


Answer 13:

This is a required, in
-
transit, test to be performed at the contractors expense
if shipping damage is suspected. The test can be required if any of the conditions exist:



Visible damage



Loss of tank pressure



Exce
ssive readings on the impact recorder.



Reports of
improper handling.



Question 14: 48 19 30 1.08 A 10 is (1) spare nitrogen tank or one per transformer?


The specification
has been

edited to remove the requirement to supply a Tranformer Protector. If
t
he supplied equipment does not need N2, then no spare bottles will be required. If N2 is
needed, one bottle per bank (four total) will suffice.



Question 15: 48 19 30, Power Transformer 1.08 A 13 requires a “Spare” control module
for the TECM. Which o
f the several modules are required as “Spare”?


Answer 15: The requirement is to supply
spare
one fully functional monitoring device.

Page
4

of
9



Question 16: 48 19 30, 2.12 A c section requires special lifting beam for pulling core and
coil. This is usually per
formed at a transformer repair facility and not in the field. What is the
purpose of this lifting beam?


Answer 16:

The beam will be retained by the government. The purpose is to allow the
government to perform in
-
house repairs if necessary.



Questions

17: 48 19 30 2.12 A d. Are there any special requirements for the hydraulic
jacks required?


Answer 17:

The hydraulic
jacks must lift the fully loaded transformer
, with oil,

to allow
for turning the wheels when moving them on the rails. The lifting of

the fully assembled and
oiled transformer must be done safely and smoothly. The contractor must determine the
appropriate requirements for the jacks to be used.



Question 18: 48 19 30 2.12 B section requires oil filled Bushing Stand. Does the stand
re
quire its own oil containment or will it be placed in a Government furnished containment?


Answer 18:

The bushing stand will not require a separate containment system.



Question 19:
48 19 30 3.05 C 5 states that if the existing insulated conductors and
conduit are not of sufficient length or are not suitable for reuse the contractor must replace. How
do we determined at bid whether the cable has to be replaced and what are the lengths required?
On other projects the BOR provided a junction box to termi
nate the transformer control cabinet
to plant cabling.


Answer 19:


The question refers
to
the cables and wires that are landed

in

the existing
transformer control boxes.
It is the contractor

s responsibility to interface the new equipment
with the exis
ting cables and wires.
The method for making this interface

is up to the contractor.

If the contractor determines the existing wiring is insufficient due to the number of conductors,
ampacity, voltage rating,
etc.
, it will be the contractor

s responsibili
ty to install new cables. The
new cables shall run from the transformers to the E1A through E7A junction boxes, located
directly below the transformers on the 2
nd

level. The distance is less than 250 feet. If cable
cannot be reused due to a
deteriorated

condition, it will be the government responsibility to
replace.


Page
5

of
9



Question 20: 48 19 32 3.04. The specified requirements far exceed any manufacturers
recommended method by requiring both the heating of the coil and vacuum for 24 hours. What
are the dai
ly check requirements if a Vapor Test is not used? Oil circulation could be required
for several days while waiting for oil sample tests.


Answer 20:

The requirement of the specific
ations will remain unchanged.
The spec
requires daily (24 hours) checks
if vapor trap is not used. This would be a minimum frequency.



Question 21: 48 19 32 3.05 section

requires numerous oil samples be taken prior to
installing. Would the BOR accept Certifications for each tanker from the supplier? There are
significant costs in holding tankers on site and limited storage for storage tanks.


Answer 21:

No. There is s
ufficient room at the storage area for either holding tankers or
placing temporary storage tanks for the oil.




Question 22: Section 3.02, Item C states that “No oil removal will be allowed at the
worksite”. This condition makes disposal of the trans
formers next to impossible because: (i) to
remove the bushings, we need to perform a confined space entry, requiring the oil to be removed,
and (ii) the risk of an oil leak while transporting these units full of oil is very high.


Answer 22:

Oil
may

be r
emoved on the plant site.



Question 23: Will Reclamation accept a letter of credit in lieu of a surety bond?


Answer 23:

No



Question 24: What is the amount of the bonding that will be required? Will the bond be
required to be maintained during the en
tire period of the contract?


Answer 24:

Bonding is required for the construction components of
solicitation



Schedules A
-
3, B
-
3, C
-
3, and D
-
3, and will be required for the entire period of the
resulting
contract.



Question 25: Will the procurement be
set aside for small business and/or will small
businesses be given a preference?

Page
6

of
9



Answer 25:

The procurement is set aside for a small business.



Question 26: Will you apply the Buy American act to the contract?


Answer 26:

The Buy American Act applies
to the supply components of the solicitation
and t
he
B
uy
American Act


Construction Materials Under Trade Agreements clause applies to
the construction components of the solicitation.



Question 27: Will an Economic Price Adjustment clause be included i
n the contract due
to the volatility of aluminum, copper, and core steel prices?


Answer 27:

No
.



Question 28: We noticed that the specifications calls for Surge Arrestors (SAs) on the
LV side of the GSUs. With the termination at this location being Iso
lated Phase Bus, installation
of SAs at this point will be cumbersome. Will an alternate location be acceptable?


Answer 28:

Yes



Question 29: How does the transformer rupture protections system relate to the
transformer warranty?


Answer 29:

This is being removed



Question 30: The specification requires MTW or THWN wiring internal to control
cabinets and ancillary equipment. Manufacturers of this type equipment have shied away from
this insulation because of the PVC within. Would SIS wiri
ng be an acceptable alternative?


Answer 30:

Wire
insulation

of comparable characteristics
may

be used but will require
COTR acceptance.



Question 31: For the Waterstop systems used on the expansion joints, are there any
specific requirements for prepar
ation of the actual joint that shall be adhered to?

Page
7

of
9



Answer 31:

The existing joint material shall be removed and the surface prepared per the
manufacturers recommendations.



Question 32: The specifications call for the use of Contract Document Management

System.
Would the use of another Government Contract Document Management System be
acceptable provided it fulfilled the salient and operating characteristics?


Answer 32:
No.



Question 33: There is a requirement for short circuit testing on the spare 34
5 kV
transformer. Can this test be performed at the transformer manufacturing facility, or is the
requirement for this to be performed by a third party?


Answer 33:
Short
-
circuit testing by the manufacturer is acceptable

if the manufacturer
has a qualifie
d testing facility.



Question 34: For outage coordination, are there minimal timelines for requesting
clearances, e.g. 2 or 3 weeks? Are there other factors that will dictate outage scheduling, e.g.
unit annual maintenance, other contract work?


Answer

34:

Please submit the formal request at least two
weeks
prior to the outage date
for outage longer than 1 week.
The other consideration
s

for scheduling outages will be the fall
“High Flow Event” and other
ongoing
contracts such as turbine runner

replacement
s and
generator rebuilds. The government will commit to an outage window of Dec 1
st

through June
1
st

of the following year

award of the contract
, for four
consecutive

years.



Question 35: Is the prime contractor required to have a general co
ntractor’s license?


Answer 35: No.



Question 36: Is the removal and disposal of the 2 spare transformers required?


Answer 36: Yes.



see bid schedules


Page
8

of
9



Question 37: Some of the drawings provided, especially pages 61 through 68, have poor
resolution. Are drawings available that have higher resolution?


Answer 37:
No



Question 38: All nameplates on the existing units show a 110kV HV neutral winding
BIL, but the specification requires 450 kV and 350 kV for the 345 and 230 respective units
. Can
you explain what is causing the increase in HV neutral BIL?


Answer 38: The specified neutral BIL is correct. The BIL is set to withstand full line
voltage if the neutral connection is lost.



Question 39: The existing transformers are rated at 6
5 degrees Celsius. The
specification for the replacements states a 55 degree Celsius rise. Which is correct?


Answer 39: The specified 55 degree raise is correct.



Question 40: The existing transformers appear to be sealed tank. Is there space for a
conservator? Is sealed tank/N2 required? Is conservator required
? If a conservator is required,
in which segment (1, 2, 3, or 4) would BOR prefer it be located?


Answer 40: The conservator is required. We believe there is adequate space, however
BOR c
annot guarantee this as the transformers and conservators have not been designed. BOR
does not have a location preference.

It will be the
contractor’s

responsibility to provide a
conservator design that fits in the space.



Question 41: Section 48 19 30
, 2.15 C 3, Tank tests requires a 15 psi pressure test of the
tank.
For

an oil filled transformer tank, pressure near the bottom of the tank will approach 15 psi
due to head pressure of the oil. Would this method be acceptable?


Answer 41: No. Testing m
ust be performed in accordance with the specifications.



Question 42: Section 48 19 30, 2.15 C.4.n(2) specifies testing in accordance with IEEE
standard C57.130, but subparagraph (a) stipulates that the dissolved combustible gasses show no
more than a 10

ppm rise. This limitation is not in accordance with the identified standard.

Page
9

of
9



Answer 42: The limit of a 10 ppm rise for dissolved combustible gasses remains the
requirement.

CO and CO2 are not counted as combustible gasses and are not included in the 10

ppm rise.



Question 43: Feedback we have received from a heat exchange manufacturer is that the
testing required by Section
48 19 30 2.15 G is not possible.


Answer 43: The requirement at Section 48 19 30 2.15 G has been modified to remove
the limitati
on of “no less than 75 psig”.
The government will accept alternate testing of heat
exchangers.



Question 44:
Section 48 19 30, 2.02 A 3, Coil windings and conductors identifies round
(disc) or helic design and construction. Will shellform
-
type windings

be allowed? If yes,
2.13.B, core, would need to be amended to exclude shellform
-
type from the requirement B.2.


Answer 44:
Yes, shell
-
form winding and core are acceptable.




Question 45: Can the salient features
2.12.D.1.c and 2.12D.1.d be removed from

the
requirements of Section 48 19 30, 2.12 D 1 Transformer Rupture Protection?


Answer 45:
This
section has been

edited.