KBC Quiz KBC Multiple Choice Question Answers

advertiserpaintrockOil and Offshore

Nov 8, 2013 (4 years and 1 month ago)

656 views

KBC Quiz KBC Multiple Choice
Question Answers


1. The enzyme pepsin convert?

(A) Carbohydrates to sugars

(B) Proteins to amino acids

(C) Protein to peptones

(D) Fats to fatty acids and glycerol

ANS : A

2. Which of these does not generate energy but are st
ill essential for body?

(A) Fats

(B) Proteins

(C) Vitamins

(D) Carbohydrates

ANS : C

3. Nitrogen

(A) is essential to the body

(B) dilutes oxygen which, other wise is very active in the pure form

(C) makes oxygen soluble in blood

(D) decreases the density
of air

ANS : C

4. The leading coffee producing State of India is?

(A) Andhra Pradesh

(B) Kerala

(C) Karnataka

(D) Tamil Nadu

ANS : C

5. Tides in the sea have stored in them

(A) Hydraulic energy

(B) Kinetic energy

(C) Gravitational potential energy

(D) a
combination of all the above three forms of energy

Ans : (D)

6. The largest petroleum reserves are found in?

(A) Iran

(B) Russia

(C) Saudi Arabia

(D) Venezuela

ANS : C

7. Port Diamond is located in?

(A) Australia

(B) Sri Lanka

(C) South Africa

(D) Zaire

A
NS : C

8. The headquarters of UNEP are located at?

(A)Berne

(B) Nairobi

(C) New York

(D) Vienna

ANS : C

9. Which one of the following countries has the largest population?

(A) Brazil

(B) Bangladesh

(C) Indonesia

(D) Pakistan

ANS : C

10. The Indus Valley

Civilization was non
-
Aryan because?

(A) it was urban

(B) it had a pictographic script

(C) it had an agricultural economy

(D) it extended upto the Narmada Valley

ANS : C

11. The greatest Pratihar King was?

(A) Dharampal

(B) Harsha

(C) Mihir Bhoj

(D) Mahen
drapal

ANS : C

12. The Permanent Settlement was introduced by

(A) Lord Hastings

(B) Lord Cornawallis

(C) Lord Curzon

(D) Lord William Bentinck

ANS : C

13. Which of the following is known as the man’s most useful tree?

(A) Walnut

(B) Teak

(C) Mango

(D) Co
conut

Ans : (A)

14. Who of the following is associated with football?

(A) Diego Maradona

(B) Forest Hills

(C) Target

(D) Jeev Milkha Singh

ANS : A

15. Who said “India is a quasi federal State”?

(A) Harold Laski

(B) Ivor Jennings

(C) Lord Bryee

(D) K. C. W
heare

ANS : C

16. Human Poverty Index was developed in the year?

(A)1991

(B) 1995

(C)1997

(D) 2001

ANS : C

17. Ram travels 7 km to the north. Then he turns to the right and walks 3 km. Now, he turns to the
right and walks 7km. How many kilometres is he a
way from the starting point?

(A) 3km

(B) 7km

(C) 10km

(D) 14km

ANS :A

18. Which of the following is a cold blooded animal?

(A) Penguin

(B) Whale

(C) Otter

(D) Tortoise

Ans : (B)

19. A narrow strip of land bordered on both sides by water, connecting two la
rge bodies of land is
known as

(A) An isthmus

(B) A lagoon

(C) A peninsula

(D) A strait

Ans : (D)

20. The oldest mountain system of India is?

(A) Aravallis

(B) Himalayas

(C) Shiwaliks

(D) Vindhyas

ANS : C

21. Radioactivity is measured b?

(A) Hydrometer

(
B) Geiger Counter

(C) Seismometer

(D) Ammeter

ANS : C

22. Interferon is used for the control of?

(A)Cancer

(B) Diabetes

(C)T. B.

(D) Typhoid

ANS : C

23. Oil spreads on water surface because?

(A) oil is denser than water

(B) oil is less dense than water

(
C) surface tension of oil is more than water

(D) surface tension of oil is less than water

ANS : C D

24. Which country has produced the first transgenic glowing pigs that are all green from inside out?

(A) Korea

(B) Japan

(C) Singapore

(D) Taiwan

ANS : C

25 Tipu Sultan ruled from

(A) Srirangapatnam

(B) Mysore

(C) Madras

(D) Belur

Ans:A

Kaun Banega Crorepati 4 KBC 4
Solved Model Questions

Kaun Banega Crorepati 4 KBC 4 Solved Model Questions

Kaun Banega Crorepati 4 (KBC 4) preperation

Kaun Banega Crorepati
4 Online Free Solved Questions for TV Show

Amitabh Bachchan’s KBC 4 On Sony Entertainment TV

1. Which Mughal ruler was the most secular in outlook?

(A) Babar

(B) Humayun

(C) Akbar

(D) Aurangzeb

Ans: c

2. Which Mughal emperor gave land for the construction
of the Golden Temple at Amiritsar?

(A) Akbar

(B) Jehangir

(C) Shahjehan

(D) Aurangzeb

Ans: a

3. Before the rise of Ranjit Singh, Punjab was under the control of

(A) Maratha commanders

(B) raider groups

(C) tribal chiefs

(D) Sikh Misls

Ans: a

4. Chand Bibi

who ceded Berar to Akbar was the ruler of

(A) Golconda

(B) Bahmani

(C) Bijapur

(D) Ahmednagar

Ans: d

5. Mansabdari was introduced in India by

(A) Akbar

(B) Humayun

(C) Shahjehan

(D) Babar

Ans: a

6. In 1809, Maharaja Ranjit Singh signed a treaty with

(A) E
ast India Company

(B) Shah Alam

(C) King of Kashmir

(D) Ruler of Sindh

Ans: a

7. Babar entered India for the first time from the west through

(A) Kashmir

(B) Sind

(C) Punjab

(D) Rajasthan

Ans: c

8. The bone of contention between the Shah of Persia and the
Mughals was the control of

(A) Kabul

(B) Kandhar

(C) Ghazni

(D) Kunduz

Ans: b

9. The youngest mountain range in the world is

(a) Himalayas

(b) Alps

(c) Andes

(d) Rockies

Ans : a

10. Which of the following is a cold blooded animal?

(a)Whale

(b) Penguin

(c)
Otter

(d) Tortoise

Ans: d

11. Which one of the following structures present in mammalian skin directly helps in keeping warm?

(a)Pigmented cells

(b) Sweat glands

(c)Lymph vessels

(d) Blood capillaries

Ans : a

12. Which of the following is the group with cl
osely

related animal types?

(a) Sea
-
star, Sea
-
lily, Sea
-
hare

(b) Dog
-
fish, Silver
-
fish, Cray
-
fish

(c) Leech, Louse, Snail

(d) Jelly fish, Sea
-
fan, Sea
-
anemone

Ans: d

13. The bats are able to fly in dark since their wings

produce

(a) sound waves

(b) ultraso
nic waves

(c) infra
-
red rays

(d) ultraviolet rays

Ans: b

14. About 80% of the body weight in most organisms is

(a) protein

(b) water

(c) minerals

(d) fat

Ans: b

15. Match the following:

Characteristic Animal

A. Wingless insect 1 Kiwi

B. flightless bird 2.
2. Silver fish

C. Limbless reptile 3 Turtle

D. Lung less animal 4. Snake

5 Fish

For Characteristic A,B,C,D respectively ,the animals are ?

(a) 1,3,2,5

(b) 3, 1,4,2

(c) 2,1,3,4

(d) 2,1,4,5

Ans: d

16. In crustaceans (i.e. crabs, shrimps & sea fish etc.) the
metallic base of the respiratory pigment is
made up of ?

(a) iron

(b) copper

(c)magnesium

(d) potassium

Ans: b

17. Insects that make a clicking sound are

(a) flies

(b) crickets

(c) beetles

(d) cockroaches

Ans: c

18.Which of the following structures are ass
ociated with the sense of balance in mammals?

(a) Cochlea and tympanum

(b) Oval window and ear lobes

(c) Ampulla and semicircular canals

(4) Eustachian tube and nasal passage

Ans: c

19. Pearls are formed inside

(a) squids

(b) oysters

(c) snails

(d) mollusc
s

Ans: d

20. Camel uses its hump for ?

(a) storing fat

(b) temperature regulation

(c) storing water

(d) balancing the body during walking in desert sand

Ans: a

21. The organism in which RNA is the genetic material is

(a)Rabies virus

(b) Staphylococcus

(c)
Plasmodium

(d) Tobacco mosaic virus

Ans: d

22. The function of tongue in snakes is to

(a) taste the food

(b) smell the food

(c) catch the food

(d) detect the food

Ans: b

23. Which of the following animals stores water in the intestine?

(a) Zebra

(b) Camel

(c)Moloch

(d)Uromastix

Ans: b

24. Which of the following combinations are incorrect?

I. Asthma


Lung

II Influenza


Respiratory tract

III Rickets


Pancreas

IV. Malaria


Spleen

(a) I and II

(b) I and III

(c) I and IV

(d) III and IV

Ans: d

25. Deficiency
of Vitamin E causes ?

(a) rickets

(b) anemia

(c) sterility

(d) beri beri

Ans: c

26. In which of the following diseases do the germs enter through open wounds?

(a) Malaria

(b) Tuberculosis

(c) Typhoid

(d) Tetanus

Ans: d

27; DPT is a vaccine for

(a) diarrho
ea, polio and typhoid

(b) diptheria, whooping cough and tetanus

(c) diarrhoea, polio and tetanus

(d) diptheria, whooping cough and typhoid

Ans: b

28. When a colour blind male marries a normal woman not carrying the gene for colour blindness,
their off spr
ings will be

(a) normal sons and normal daughters

(b) normal sons and carrier daughters

(c) normal daughters and colour blind sons

(d) colour blind sons and carrier daughters

Ans: b

29. Insulin is given to people suffering from which of the following disea
ses?

(a)Polio

(b) Cancer

(c)Diabetes

(d) Tuberculosis

Ans: c

30. The compound used in anti
-
malarial drug is

(a) aspirin

(b) neoprene

(c) isoprene

(d) chloroquin

Ans: d

31. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?

(a) Hydrocele

(b
) Hydrophobia

(c) Hydrocephalus

(d) Hydroperitoneum

Ans: b

32. Which vitamin is provided by sunlight to the

body ?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin D

Ans: d

33 What care is most useful to save the life of an infant suffering from acute

diarrhea?

(a) Keep the infant away from gatherings of people.

(b) Do not allow his body to dehydrate.

(c) Do not allow the mosquitoes to bite him.

(d) Keep away house flies from hint

Ans: b

34. Which of the following characteristics distinguish monkeys, a
pes and men from other mammals?

1. Hands eminently adapted for grasping

2. An excellent vision and keen sense of hearing

3. A poor sense of smell

4. Highly developed brain

(a) l and 2

(b) l,2 and 3

(c) l,3 and 4

(4) l,2,3 and 4

Ans : d

35. Haemoglobin is d
issolved in the plasma of

(a) man

(b) fish

(c) frog

(d) earthworm

Ans : b

36. An ant can see the objects all around it due to the presence of

(a) simple eyes

(b) eyes over the head

(c) well developed eyes

(d) compound eyes

Ans : d

KBC 4: 20 Oct Audience Vi
ewer
Question Win 1 Lakh Solution

KBC 4 :20 Oct Audience Question Win 1 Lakh

Question For viewers with Solution

you can answer question upto 23.59 (Mid Night ) on 20 Oct 2010

Check this site daily for viewers questions answer

Q : Which of Following is not
a Badminton Player ?

Options:

A:Prakash padukane

B:Saina nehrwal

C:P Gopichand

D:Sania Mirza

Answer : D

KBC 4 QUIZ Questions 20 oct
2010 Kaun Banega Crorepati

KBC 4


QUIZ Questions 20 oct 2010 Kaun Banega Crorepati

Latest KBC questions

KBC 4 Solved Questi
ons

Multiple choice Questions Solved KBC 4

Q1: 3rd question for contestant

Question: Which of these does not fall on same date according to western calendar

(a)Teachers Day

(b)Gandhi Jaynti

(c)Buddh Purnima

(d)Bal Diwas

2.Q

Question Which of these is name
of a place in MP famous for diamond mines as well as a green
gemstone ?

(a)panna

(b)Pukhraj

(c)Neelam

(d)Billor

Used Audience poll Lifeline

3.Q

Question : On which of these actors is this song picturised

Song Audio Clip :Mere Samne Wali Khidki mein

(a)Dev

Anand

(b)Sunil Dutt

(c)Rajesh Khanna

(d)Dilip Kumar

4.Q

Question:In which of these states have father and son not been chief ministers?

(a)Bihar

(b)Karnatka

(c)Orissa

(d)Haryana

Used Expert opinion Lifeline

Won Rs 1.6 Laakhs

5Q :For 3.2 Lakhs

Question
: What is the middle name of Sachin tendulkar ?

(a)Ravi

(b)Ramesh

(c)Rajesh

(d)Ramakant

6 Q: Got new Life Line Double Dip

For 6.4 Lakhs

Question: Maulana Abul kalam Azad’s Birthday on 11 th november is celebrated in India as what ?

(a)National Education D
ay

(b)National Integration day

(c)National Minority day

(d) National Sports day

7 Q For 12.5 Lakhs Deepak Rambhao Kamle (Contestant)

Question: Jawarlal Nehru Dedicated his book “Discovery of India” to ?

(a) Mill Workers of ahmedabad

(b) Prisoners of Ahmed

Nagar jail

(c) Family in Allahabad

(d) People of India

Deepak Rambhao Kamle (Contestant) gave the wrong answer and had to content with Rs 3.4 Lakhs
only

8.
Fastest Finger First for choosing new contestant

From bottom to top Arrange the following Cosmetic

Items in order these are used?

A:kaajal

B:Sindor

C:Bindi

D:Alta

9 Q New Contestant : Gunjan

1st Question for contestant

Question : Which of the character in Nursery Rhyme is Dressed as Egg

options:

(a) Jack

(b) Jill

(c) Humpty Dumpty

(d) Incky Winky Maka
da

10.The Player of Which game is called Shuttler

(a)Table Tennis

(b)Badminton

(c)Boxing

(d)Wrestling

11.Which of Following Prime minister was grand child of other Prime Minister?

(a)Benazir Butto

(b)Indira Gandhi

(c)Rajiv Gandhi

(d)Chandrika kumartunga

12.National Tree of India ?

(a) Sandal wood

(b) Peepal

(c) Mango

(d) Banyan

Won Rs 40,000


13.For Rs 80000

Q. Who is Music Director of this song?

Audio Clip: In Ankhon Ki Masti Ke (Singer :Asha Bhonsle, Movie :Umrao Jaan )

(a) OP Nayyer

(b) SD Burman

(c) N
aushad

(d) Khayyam

1: c

2: a

3: b

4: a

5 : b

6: a

7 : b (Contestant Answered :d)

8: DACB

9: c

10 : b

11: c

12: d

13: d

KBC Questions,Questions to
prepare for Kaun Banega
Crorepati

KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati

sample questio
ns with answers to give an idea on type of questions asked in KBC

Free download kbc questions answer Files Sample

to download just copy and paste in your PC

1. Koyali has a petroleum refinery. It is located in which of the following states?

(a) Bihar

(b) A
ssam

(c) Gujarat

(d) U.P

Ans. (c)

2. The largest coal producing state in India is

(a) Bihar

(b) West Bengal

(c) Orissa

(d) Madhya Pradesh

Ans. (a)

3. The chief mineral product of West Bengal is

(a) Copper

(b) Coal

(d) Manganese

(d) Dolomite

Ans. (b)

4. An
oil refinery is


established at Numaligarh. It is located in the state of

(a) Assam

(b) Gujarat

(c) Bihar

(d) Maharashtra

Ans. (a)

5. Digboi in Assam is famous for

(a) tea places

(b) atomic power plant

(c) oil fields

(d) None of these

Ans. (c)

6. Iron ore
in India is found at

(a) Khetri

(b) Singhbhum

(c) Kolar

(d) None of these

Ans. (b)

7. The gold mines at Kolar are situated in

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

Ans. (d)

8. In which of the following places offshore drilling is being

carried out?

1. Bombay

2. Madras

3. Calcutta

4. Gujarat

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1 and 4

Ans. (d)

9. The occurrence of mica is associated with

(a) Panna

(b) Kolar

(c) Koderma

(d) Khetri

Ans. (c)

10. The first underground
-
railway in India wa
s opened in l984 in

(a) Calcutta

(b) Madras

(c) Bombay

(d) Bangalore

Ans. (a)

11. The workable reserves of petroleum in India are mostly confined to

(a) Gujarat and Maharashtra

(b) Assam and Orissa

(c) Kerala and Gujarat

(d) Rajasthan and Andhra Pradesh

An
s. (b)

12. The oldest oil refinery in India is at

(a) Haldia

(b) Digboi

(c) Baroda

(d) None of these

Ans. (b)

13. India’s largest mica belt lies in the districts of

(a) Balaghat and Chhindwara

(b) Udaipur, Ajmer and Atwar

(c) Salem and Dharmapuri

(d) Hazar
ibagh, Gaya and Monghyr

Ans. (d)

14. The only place where tin is found in India is

(a) Hazaribagh, (Bihar)

(b) Rewa, (M.P.)

(c) Salem, (Tamil Nadu)

(d) Quilon, (Kerala)

Ans. (b)

15. Which of the following states is the largest producer of gypsum in India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Orissa

(c) Rajasthan

(d) Bihar

Ans. (c)

16. Indicate the order of coal reserves from the highest to the lowest of the following three states.

(a) Bihar, Madhya Pradesh and West Bengal

(b) Bihar, West Bengal and Orissa

(c) Madhya Prad
esh, Uttar Pradesh and West Bengal

(d) Bihar, Uttar Pradesh and Maharashtra

Ans. (a)

17. Mica mines of Chhotanagpur region are located in

1. Giridih

2. Palamau

3. Hazaribagh

(a) 1 only

(b) l and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (b)

18. India is self suffi
cient in minerals except

(a) mica

(b) coal

(c) copper

(d) manganese

Ans. (c)

19. The Neyveli thermal power plant is fed by

(a) Gondwana coal

(b) Tertiary coal

(c) Cambrian coal

(d) Quaternary coal

Ans. (b)

20. India’s oil bearing areas are mostly associate
d with

(a) metamorphic rocks

(b) plutonic rocks

(c) sedimentary rocks

(d) volcanic rocks

Ans. (c)

21. Which of the following alternatives has all the three places with oil refineries?

(a) Haldia, Koyana, Barauni

(b) Haldia, Digboi, Barauni

(c) Haldia, Digb
oi, Koyana

(d) Digboi. Koyana, Barauni

Ans. (b)

22. Which of the following refineries refines crude oil obtained from oilfields of Gujarat?

(a) Barauni

(b) Vishakhapatnam

(c) Digboi

(d) Koyali

Ans. (d)

23. Most of the coal mines are in

(a) Orissa and Bihar

(b) Bihar and West Bengal

(c) West Bengal and Nagaland

(d) None of these

Ans. (b)

24. The chief mineral product of West Bengal is

(a) copper

(b) manganese

(c) coal

(d) dolomite

Ans. (c)

25. The state in south India with a thermal station at Tuticorin is

(
a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

Ans. (c)

26. At present, India’s large mineral resource is

(a) copper

(b) coal

(c) iron
-
ore

(d) none of these.

Ans. (b)

27. Madhya Pradesh is a leading producer of

(a) coal and mica

(b) iron ore and

natural gas

(c) manganese and iron ore

(d) diamond and dolomite

Ans. (d)

28. Kalpakkam fast breeder reactor works on

(a) uranium
-
235

(b) liquid sodium

(c) uranium
-
sodium mixed carbide fuel

(d) uranium
-
plutonium mono carbide fuel

Ans. (d)

29. The best of
the mineral mica in the world comes from:

1. Dhanbad

2. Hazaribagh

3. Jharia

4. Kulti

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 2 and 3

(d) 2 and 4

Ans. (b)

30. Rajasthan has rich deposits of copper in the district of

(a) Jaipur

(b) Bikaner

(c) Nagaur

(d) Jhunjhunu

Ans.
(d)

31. Which one of the following areas is the most potential area for the exploration of coal in India?

(a) Subarnarekha valley

(b) Surma valley

(c) Mahi valley

(d) Son valley

Ans. (d)

32. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Ce
ment
-
Sawaimadhopur

(b) Mica
-
Hazaribagh

(c) Petroleum
-
Bhadravati

(d) Iron and steel
-
Burnpur

Ans. (c)

33. Which of the following is not a sea port?

(a) Cochin

(b) Paradeep

(c) Rameshwaram

(d) Vishakhapatnam

Ans. (c)

34. How many trains are run daily by India
n Railways?

(a) 5000
-
9000

(b) 2000
-
6000

(c) 15000
-
17000

(d) 10000
-

15000

Ans. (d)

35. Which of the following cities lies on the Delhi Bombay National Highway?

(a) Indore

(b) Jhansi

(c) Jaipur

(d) Nasik

Ans. (c)

36. The Rajdhani Express runs between

(a) New

Delhi and Ahmedabad

(b) New Delhi and Guwahati

(c) Hazrat Nizamuddin and Madras

(d) Hazrat Nizamuddin and Bangalore

Ans. (d)

37. Which of the following ports is a natural harbour?

(a) Kandla

(b) Paradeep

(c) Tuticorin

(d) Bombay

Ans. (d)

38. India has the

maximum amount of foreign trade with

(a) U.S.A

(c) Japan

(c) China

(d) Germany

Ans. (a)

39. In how many zones the Indian Railways are divided?

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 9

(e) 10

Ans. (d)

40. Among the agricultural commodities, the item which India imports con
sistently every year is

(a) wheat

(b) rice

(c) oil seeds

(d) edible oils

Ans. (d)

41. The natural seaport in eastern coast of India is

(a) Calcutta

(b) Madras

(c) Tuticorin

(d) Vishakhapatnam

Ans. (d)

42. Between which of the following stations does the Sa
mjhota Express run?

(a) Delhi and Islamabad

(b) Kandla & Karachi

(c) Howrah and Dhaka

(d) Attari and Amritsar

Ans. (d)

43. First railway line in India was laid in

(a) 1835

(b) 1853

(c) 1917

(d) 1923

Ans. (b)

44. Which of the following are the main objectiv
es of the Farakka barrage?

1. To Obtain hydroelectric power and additional water for irrigation and common use by India and
Bangladesh.

2. To save Bangladesh from the fury of periodic floods in the Ganga.

3. To protect and save Calcutta harbour from siltin
g

4. To improve navigability of Hooghly

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (c)

45. Nhava Sheva, one of India’s major ports, is in

(a) Gujarat

(b) West Bengal

(c) Maharashtra

(d) Andhra Pradesh

Ans. (c)

46. Which of the following por
ts has a free trade zone?

(a) Cochin

(b) Tuticorin

(c) Madras

(d) Kandla

Ans. (d)

47. Which of the following states has the highest density of post offices in India?

(a) Tamil Nadu

(b) West Bengal

(c) Uttar Pradesh

(d) Kerala

Ans. (d)

48. Which of the foll
owing statements about Paradeep port are true?

1. It is specially designed for the export of iron

2. It is located on the Orissa coast

3. It is the biggest seaport in India.

4. The area around the port is a free trade zone.

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 1
, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans. (a)

49. Taj Express runs between

(a) New Delhi
-
Hyderabad

(b) New Delhi
-
Gwalior

(c) New Delhi
-
Bhopal

(d) None of these

Ans. (b)

prepare for KBC kaun banega
crorepati

prepare for KBC kaun banega crorepa

Kaun Banega Crorepati
quiz show

Try these questions

We will publish more questions for KBC

KBC Online Quiz

1. The lady to win the Wimbledon title successfully nine times was

(a) Monica Seles

(b) Steffi Graf

(c) Martina Navratilova

(d) Chris Even

Ans. (c)

2. Major R.S. Brar is a
ssociated with

(a) Golf

(b) Boxing

(c) Tennis

(d) Equestrian

Ans. (d)

3. Grand Slam in Tennis means a player has to win

(a) Australian open, French open & Wimbledon

(b) Australian open, U.S. open and Wimbledon

(c) Australian open, French open, U.S. open an
d Wimbledon

(d) None of these

Ans. (c)

4. Which of the following is a pair of names of the same game?

(a) Golf


Polo

(b) Billiards


Snooker

(c) Volleyball


Squash

(d) Soccer


Football

Ans. (d)

5. The Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University is at w
hich of the following places?

(a) Nanded

(b) Aurangabad

(c) Parbhani

(d) Nagpur

Ans. (b)

6. ‘Kushinagar’ is known for

(a) rocket launching station

(b) largest sugar factory in India

(c) place where Lord Buddha breathed his last

(d) None of these

Ans. (c)

7. National Institute of Nutrition is located at which of the following places?

(a) Gandhinagar

(b) Bangalore

(a) Pune

(d) Hyderabad

Ans. (d)

8. Nat1onal School of Mines is located in which of the following cities?

(a) Kavalpur

(b) Hyderabad

(a) Pune

(d)
Udaipur

Ans. (c)

9. Indian School of Mines is located in which of the following cities?

(a) Ranchi

(b) Rourkela

(c) Asansol

(d) Tatanagar

Ans. (d)

10. The Indian Institute of Science is located at

(a) New Delhi

(b) Madras

(a) Kharagpur

(d) Bangalore

Ans.

(d)

11. The world famous Ajanta caves are situated in the state of

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(a) Karnataka

(d) Orissa

Ans. (b)

12. Which city is called ‘White City’ of Rajasthan?

(a) Jaipur

(b) Jodhpur

(a) Udaipur

(d) None of these

Ans. (c)

13
. ‘Kanchipuram’ is in which of the following states?

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(a) Karnataka

(d) Orissa

Ans. (a)

14. Ajanta
-
Ellora caves are situated near

(a) Patna

(b) Jaipur

(a) Ajmer

(d) Aurangabad

Ans. (d)

15. Which one of the following places

is famous for its gigantic rock
-
cut statue of the Buddha?

(a) Anuradhapuram

(b) Angkor Vat

(a) Borobudur

(d) Bamiyan

Ans. (d)

16. Siachen is a

(a) frontier zone between China and India

(b) frontier zone between India and Myanmar

(a) glacier frontier zone

between India and Pakistan

(d) desert frontier between Pakistan and India

Ans. (c)

17. Under Mother Teresa’s guidance, the Missionaries of Charity built near Asansol, a leper colony
called

(a) Sahara

(b) SOS

(a) Shanti Nagar

(d) None of these

Ans. (c)

1
8. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which of the following states?

(a) Uttar Pradesh

(b) Karnataka

(a) Andhra Pradesh

(d) Bihar

Ans. (c)

19. Sun Temple is situated at which of the following places?

(a) Haridwar

(b) Vrindavan

(c) K
anyakumari

(d) Konark

Ans. (d)

20. Central At
-
id Zone Research Institute is located in

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Orissa

Ans. (c)

21. ‘Kandla’ situated on the Gulf of Kachh is well known for which of the following?

(a) Ship breaking
industry

(b) Cutting & polishing of diamonds

(c) Traditional art & craft centre

(d) Export processing zone

(e) Centre for marine food products

Ans. (d)

22. The Central Rice Research Institute is located at

(a) Cochin

(b) Madras

(c) Cuttack

(d) Rajamundry

Ans. (c)

23. National Archives is located at

(a) Bombay

(b) New Delhi

(c) Calcutta

(d) Dehradun

Ans. (b)

24. Sanchi Stupa is located near

(a) Gaya

(b) Varanasi

(c) Bhopal

(d) Bijapur

Ans. (d)

25. Where is Chitrakut situated?

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pr
adesh

(c) Bihar

(d) Madhya Pradesh

Ans. (b)

26. The headquarters of the National Power Training Institute is located in

(a) Lucknow

(b) Faridabad

(c) Bhopal

(d) Hyderabad

Ans. (b)

27, ‘Tin Bigha’ lease by India to Bangladesh, was a part of

(a) West Benga
l

(b) Meghalaya

(c) Tripura

(d) Assam

Ans. (a)

28. The Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development is at which of the following places?

(a) Lucknow

(b) Bombay

(c) New Delhi

(d) None of these

Ans. (d)

29. The first heavy water plant was set up at?

(a) Bangalore

(b) Bhopal

(c)Nangal

(d) Hyderabad

ANS : C

30. Fish can survive in a frozen lake because?

(a) fish are warm blooded animals

(b) fish hibernate in ice

(c) water near the bottom does not freeze

(d) ice is a good conductor of heat

ANS : c

31.
‘Arihant’ is


(a) A missile, recently launched from Sriharikota

(b) India’s indigenously built tank

(c) India’s first indigenously built pilotless plane

(d) India’s first indigenously built nuclear submarine

Answer: b

32. Who of the following is the Chairp
erson of the Children Film Society of India?

(a) AshaParikh

(b) Nandita Das

(c) Sharmita Tagore

(d) Waheeda Rahman

Answer: b

33. Kandhamal, which recently came into news for communal unrest, is located in?

(a) Jharkhand

(b) Chhattisgarh

(c) Orissa

(d) Biha
r

Answer: Cc

34. A mirage is the result of

(a) fluctuation in refractive index of the atmosphere with height

(b) increase in refractive index of the atmosphere with height

(c) decrease in refractive index of the atmosphere

(d) refraction of light through a
ir having very large temperature gradients

Answer: d

35. If a bar magnet is broken into two pieces, then

(a) each will remain a magnet with N
-
pole at one end and S
-
pole at the other end.

(b( both pieces will lose their magnetism.

(c) the longer piece will
behave as a bar magnet.

(d) one piece will have N
-
pole on both ends, the other will have S
-
pole on both ends.

Answer: a

36. Density of population refers to

(a) The number of persons living per village

(b) The number of persons living per km of land area

(c
) The number of persons living per sq km of land area

(d)None of these

Ans : (c)

37. Increasing concentration of people in relatively small portions of earth’s surface is known as

(a) Demographic transition

(b) Population displosion

(c) Population explosio
n

(d) Population implosion

Ans : (c)

38. Which one of the following was part of the erstwhile Soviet Union over which Kurdish population is
spread?

(a)Turkmenistan

(b) Georgia

(c) Azerbaijan

(d) Armenia

Ans : (d)

39. The percentage of white population in S
outh Africa is

(a) 70%

(b) 40%

(c) 25%

(d) 19%

Ans : (d)

40. ‘Contours’ are lines connecting places having

(a) Equal temperature

(b) Equal pressure

(c) Equal rainfall

(d) Equal height

Ans : (b)

41. Okta is a term defined as

(a) Human
-
induced climatic chan
ge

(b) a long term climatic change towards aridity

(c) a unit used to describe the prevailing cloudi ness

(d) increasing drought periods of high magnitude

Ans : (b)

42. Which of the following best describes use of Hygrometer?

(a) To determine pressure of o
il deposits under water

(b) To measure specific gravity of liquids

(c) To measure atmospheric pressure

(d) To determine the purity of water

(e) To measure the humidity in air.

Ans : (c)

43. Hyetology is the study of

(a) High Pressure

(b) High Temperature

(
c) Rainfall

(d) height of Places

Ans : (c)

44. Which of the following railway zones has the longest route in kilometers?

(a) Central

(b) Eastern

(c) Northern

(d) Western

Ans : (c)

45. Which of the following is known as the ‘Forbidden City’?

(a) Chicago

(b
) Imphal

(c) Lhasa

(d) Rome

Ans : (a)

46. Which of the following best describes the term ‘Meteorology’?

(a) The study of organic forms and structures

(h) The study of the crystalline structures of metals and alloys

(c) The science of atmosphere

(d) The sci
entific study of weights and measures

(e) The study of growth and development of Metro cities

Ans : (a)

47. Isohyets are lines connecting places having

(a) Equal temperature

(b) Equal pressure

(c) Equal rainfall

(d) Equal height

Ans : (a)

48. Which of the
following is not likely to be a barrier separating bio geographic regions?

(a)Large river

(b) Large ocean

(c) Large desert

(d) Large glacier

Ans : (c)

49. Isobars are lines connecting places having

(a) Equal temperature

(b) Equal pressure

(c) Equal rainfal
l

(d) Equal height

Ans : (b)

50 . Much of the light that reaches the earth’s surface is radiated out again as infra
-
red heat energy
and is absorbed by water and carbon
-
dioxide in the atmosphere. Thus, the atmosphere acts as an
insulator this insulating a
tmosphere is called the green house effect because

(a) It colors the plants green

(b) It affects the green plant’s productivity

(c) It resembles the effect of the glass walls of a green house

(d) it protects the green plants from carbon dioxide

Ans : (c)