MCQ type Objective Question Bank

unkindnesskindΠολεοδομικά Έργα

15 Νοε 2013 (πριν από 3 χρόνια και 9 μήνες)

113 εμφανίσεις




MCQ type Objective Question Bank

Name of the Trade :
Amin Survey

Trade Code :
AMSV

Choose the correct answer :


1.

The survey where curvature of the earth is taken into account is known as


(a)

Plain

Survey

(b)
Geodetic Survey (c) Geometric Survey

(d) none
of these

2.

For a accurate measurement of distances
----

is
used


(a) c
hain (b) invar tape
(c) metallic tape

(d) none of these

3.

Number of links in a meter of a metric chain is
-------------


(a)
5

(b)

20

(c)

30
(d) none of these

4.

T
he most important line in a
chain
survey

is


(a)

b
ase line

(b)

che
c
k line

(c)

tie line

(d) none of these

5.

The type of
field book convenient for large scale and deta
i
led dimension

is

(a)

double line

(b)

single line

(c)

curved

line

(d) none of these

6.

-------

c
an be used for taking short

off
sets
.

(a)

ranging rod

(b)

offset
rod

(c)

arrow

(d) none of these

7.

---------------

scale
is used to read up to three dimensions
.


(a)

plain (b)

v
er
ni
er (c)
diagonal
(d) none of these

8.

The

principle
of
---------

surveying is to be divide the area into network
of triangles
.


(a)

chain
(b)

compass
(c)

plain table
(d) none of these

9.

Simpson’s rule can be applied only if the number of ordinates

are

(
a)

even
(b)

odd
(c)

odd or even
(d) none of these

10.

The reduced bearing of line
-
whose whole

circle bearing is 270
º

is


(a)

S90
º
W

or N90
º
W

(b)

N90
º
E

or
S
90
º
E

(c)

S
90
°
E (d)

n
one of these

11.

If the true bearing of line is 127
º

and declination is 2
º
W

the magnetic bearing equals


(a
)

125
º

(b)

127
º

(c)

129
º

(d) none of these

12.

In
a
prismatic compass, Zero is marked
at
------

end
.


(
a) North (b)

South (c)

East
(d) none of these

13.

Fore and back bearings of a line should differ by


(a)

90
º

(b)

18
0
º

(c)

3
60
º

(d) none of these

14.

--------

meridian cha
n
ges its position with lime
.


(a)

true (b)

magnetic(c)

arbitrary

(d) none of these

15.

The sum of
the interi
o
r angles of a closed
hexagon

is equal to

(a)

360
º (b)
54
0º (c)
72

(d) none of these

16.

The method of surveying where f
ield work and plotting are done simultaneously

is

(a) chain survey

(b)

compass survey

(c)

plane table survey

(d) none of thes
e

17.

To locate an electric pole near the plane table station
-
methods the most suitable

process is

(a)

Radiation (b)

Intersection (c)

Resection

(d)

Traversing

18.

The
method used for locating inaccessible objects

is

(a)

Radiation (b)

Intersection (c)

Resection
(d)

Traversing

19.

S
et
t
ing

the
Plane Table
instrument in meridian at successive stations

is termed as



(a)

c
entering (b)

leveling (c) o
rientation
(d) none of these

20.

The smallest division on the
standard

leveling staff is equal to

(a)

0.
5m (b)

0.05m (c) 0.005m (d) none

of these

21.

The 1
st

reading in l
eveling should always
be taken on a

(a)

C.P.

(b)

F.S.

(c)

B.M (d)

none of these

22.

Face right and face left observations eliminate

the

(a)

graduation errors (b)

eccentricity error (c)

observational errors
(d) none of these

23.

Reading b
oth the venires
of a theodolite
eliminates

(a)

eccentricity error (b)

observational error

(c) graduation error (d) none of these

24.

If

d


is the smallest value of the main scale and

u


the smallest value of the ve
r
ni
e
r
s
cale,

the least count of the
vernier
is given by

(a)

d


v (b)

v


d (c)

d/v

(d)

d *

v

25.

Fine adjustment in a theodol
i
te is done by the

(a)

Focusing screw (b)

Tangent screw (c)

clamp
ing

screw
(d) none of these

26.

In

a

closed traverses, the algebraic s
u
m of departure and latitude

of all sides

must

be equal to


(a)

90º (b)180° (c)


(d) none of these

27.

The characteristic of G
ale’s table is that the independent coordinates of all points are brought to


(a) Fourth quadrant (b )First quadrant (c)Third quadrant
(d) none of these

28.

If
n

be the number of sid
es of the traverse, then the sum of measured exterior angles should be equal to


(a)

(2n
-
4)x 90º (b)

(2n+4)x 90° (c)

(n+4) x 90º
(d) none of these

29.

If




be the RB of a line of length L, then
departure is given by


(a) Lcos


(b)

Lsin


(
c)

Ltan


(d) none o
f these

30.

The prismatic compass reads

(a)

WCB

(b)

QB

(c)

true bearing (d)

none of these

31.

The north end of the
compass
needle def
l
ects downward in
--------------

hemisphere
.


(a)

Northern (b)

southern (c)

Eastern
(d) none of these

32.

At poles the magnetic dip i
s equal to

(a) 0º (b)

90º

(c)

180º (d)

none of these

33.

If the fore bearing of a line is S40ºW the back bearing equals

to


(a)

N40
º
W (b)S40
º
E (c)N40
º
E (d)None of these

34.

The lines joining places of equal
declination are known as

(a) Hex
agonic lines (b)

Is
ogo
nic line (c)

Ogonic lines

(d)

n
one of these

35.

A series of connected survey lines whose lengths and directions are known is known as


(a)

traverse (b)

level (c)

compass (d)

none of these

36.

The inc
l
i
n
ation of the
compass
needle with the horizontal is know
n as


(
a

)

dip (b)

declination

(c)

bip

(d

)none of these

37.

Observation
s

with a level are

(a)

angular (b)

linear (c)

curved

(d)

n
one of these

38.

Surface of a still
water pond is a
-----

surface
.


(a)

ground (b)

r
o
ugh (c)

level (d)

none of these

39.

A bubble tube is
a
-
--

glass tube
.


(a)

straight (b)

curved (c)

opaque

(d)

none of these

40.

-------------

level is most commonly used
now
-
a
-
days
.


(a)

C
ushing’s


(b)

Automatic (c)

W
ye (d)

Dumpy

41.

Invar staff is graduated to a


(a)

inch (b)

meter (c)

millimeter (d)

foot



42.

The true b
earing of line is also called its

(a)

magnetic bearing (b)

arbitrary bearing (c)

azimuth

(d) none of these

43.



radian equals to

(a)

0


(b) 90


(c) 180


(d) 360


44.

With

notations carrying their usual meanings the area of an embankment is given by


(a)

(b+2sh)h (b) (
b+sh)h (c) (b+sh)h
2

(d) (b+sh)h
3


45.

With notations carrying their usual meanings the prismoidal correction for a level section is given by


(a)

D*S/6(h
1
-
h
2
)
2

(b)

D*S/6(h
2
1

h
2
2
) (c)

D*S/6(h
1
+h
2
) (d)

D*S/6(h
2
1

h
2
)

46.

The vertical distance through which exc
avated earth is lifted is called

(a)

lift (b)

lead (c)

haulage (d)

hand distance

47.

The horizontal distance through the excavated earth transported from the borrow

pit to the emban
kment is
known as


(a)

lift (b)

hand distance (c)

lead (d)

haulage

48.

To obtain t
he correct volume using the trapezoidal rule the prismoidal correction should always be


(a)

added (b)

m
utiplied (c)

d
ivided

(d) none of these

49.

The BM established by the S
urvey of India is known as the


(a)

permanent BM (b)

GT
S

BM (c)

arbitrary BM (d)

tempo
rary BM

50.

The surface tangential to a level surface is said to be a


(a)

Vertical surface (b)

Horizontal surface (c)

Ground surface (d)

D
atum surface

51.

The north line of the map is marked on the


(a)

r
ight hand bottom corner (b)

middle

bottom (c)

left hand

top

corner
(d)

r
ight hand top corner

52.

Open traverse is suitable in the survey of


(a)

ponds (b)

r
ivers (c)

e
states (d)

o
pen lands

53.

The accuracy of open traverse is checked by the


(a)

cut
-
off line (b)

a
uxiliary line (
c
)

r
andom line (d)

none
of
these

54.

Plain scal
e can only be used to read up to


(a) one dimension (b) two dimension (c) three dimension (d) none of these

55.

The last entry in a level book page will always be

(a) BS (b) FS (c) IS (d) BM

56.

Mean sea level is a

(a)
Bench mark

(b)
Datum

(c) Change Point (d) n
one of these

57.

The BM established
at each day’s end in a continuous levelling

is known as the


(a)

permanent BM

(b)
GTS

BM

(c)
Arbitrary BM

(d) none of these

58.

The fundamental principle of surveying is to work


(a) from part to the whole (b) from whole to the
part (c) from lower level to higher level (d) from higher level
to lower level

59.

When 1cm on a map represents 10m on the ground, representative fraction of the scale is


(a) 1/10 (b) 1/100 (c) 1/1000 (d) 1/10000

60.

When the measured length is less than the actu
al length, the error is known as


(a) positive error (b) negative error (c) compensating error (d) instrumental error

61.

Cumulative error that occurs in chaining are proportional to


(a) L (b)

L (c) 1/L (d) 1/

L

62.

A plumb bob is required


(a) when measuring di
stances along slopes in a hilly country (b) for accurate centering of a theodolite over a
station mark (c) for testing the verticality of ranging poles (d) all of these



63.

Offsets may be


(a) perpendicular only (b) oblique only (c)
either a or b

(d) none of t
hese

64.

Maximum length of short offsets is

(a)

5m (b) 10m (c) 15m (d) 20m

65.

In optical square number of mirror is

(a)

1 (b) 2

(c) 3 (d) 4


66.

Back bearing of a line is 36

15

, the fore
bearing
will be


(a) 36

15


(b) 126

15


(c) 216

15


(d) none of these

67.

The vertical dis
tance above or below the datum is called


(a) height of instrument (b) reduced level of the point (c)
bench mark (d) none of these

68.

A staff reading taken on a bench mark or on a point of known elevation is called


(a) FS reading (b) BS reading (c) IS readin
g (d) none of these

69.

The height of instrument is equal to


(a) reduced level of bench mark + back sight (b) reduced level of bench mark + fore sight (c) reduced level of
bench mark + intermediate sight (d) back sight + fore sight

70.

Rise and Fall method is use
d in


(a) Profile leveling (b) Differential leveling (c) Check leveling (d) both (b) & (c)

71.

The ‘U’ fork and Plumb bob are required for

(a) Centering (b) Levelling (c) Orientation (d) all of these

72.

The Principle of Plane Table survey is

(a) parallelism (b)

triangulation (c) traversing (d) all of these

73.

The line joining points of equal elevation is known as a


(a) horizontal line (b) contour line (c) level line (d) none of these

74.

The contour interval is inversely proportional to the


(a) steepness of the area
(b) extent of the area (c) scale of the map (d) none of these

75.

A theodolite in which the telescope can be revolved through a complete revolution in a vertical plane is known
as a


(a) Tilting theodolite (b) Transit theodolite (c
)

Vernier theodolite (d) none

of these

76.

In the WCB system, a line is said to be free from local attraction if the FB and BB are (a) numerically equal
only (b) differs by 90


(c) differs by 180


(d) none of these.

77.

The operation of leveling from the finishing point to the starting point
at the end of a day’s work is known as


(a) differential leveling (b
) profile leveling (c) check

leveling (d) fly levelling.

78.

The operation of leveling across any river is known as

(a) differential leveling (b) profile leveling (c) reciprocal leveling (d)
fly levelling.

79.

A point on which the staff is held is called


(a) Bench Mark (b) Station point (c) Change point (d) none of these.

80.

Chain survey is suitable in

(a) wooded area (b) flat area (c) hilly country (d) none of these.

81.

A mouza map is prepared with a

scale of

(a) 16”=1 mile (b) 1”= 16 mile (c) 1cm = 16 mile (d) none of these.

82.

A good surveyor should always try to achieve

(a) accuracy (b) precision (c)
both accuracy & precision (d) speed.

83.

In a theodolite traversing for land survey, the length of the t
raverse line
s are generally measured with

(a) steel tape (b) chain (c) invar tape (d) metallic tape.

84.

In leveling, the first reading is greater than second reading. The difference of them will fall in the



(a) Rise column (b) Fall column (c) either a or b (
d) none of these.

85.

When area of triangle is given by

(s(s
-
a)(s
-
b)(s
-
c), ‘s’ stands for

(a) perimeter of the triangle (b) half
-
perimeter of the triangle (c) longest side of the triangle (d) none of these.

86.

The length of Gunter’s chain is

(a)
50 ft.

(b) 100

ft (c) 66 ft (d) none of the above

87.

For ranging a line the number of ranging rods is at least

(a) two (b)
three

(c) four (d) none of these.

88.

If ‘

’ be the angle of slope and ‘
L
’ is the sloping distance, slope correction is given by

(a) L
(
1
-
cos

) (b) L(
1
-
si
n

) (c) L(
1
-
tan

) (d) none of these

89.

A triangle is said to be well
-
conditioned when each of its angles lies between


(a) 20


and 60


(b)
30


and 120


(c) 30


and 90


(d) none of these.

90.

The main survey stations are located on the ground by


(a) Index sketche
s (
b) Index map (c) Reference sketch (d) none of these.

91.

In are optical square, the mirrors are fixed at an angle of


(a) 30


(b) 45


(c)
60


(d) none of these.

92.

For taking an oblique offset which makes an angle of 45


with the chain line, the instrument use
d is the


(a) Optical Square (b) French Cross Staff (c) ranging rod (d) none of these.

93.

The included angles of the traverse are measured


(a) clockwise (b) anticlockwise (c) either a or b (d) neither a nor b.

94.

Among the chain lines of a chain survey, b
ase li
ne is the


(a)
smallest
(b) longest (c) either a or b (d) neither a nor b.

95.

Inv
a
r
tape

is graduated to a


(a) millimeter (b) centimeter (c) inch (d) none of these.

96.

Empirical formula for calculating t
he

error due to

refraction is

(a) 0.0785D
2

(b) 0.0673D
2

(
c) 0.0112D
2

(d) none of these.

97.

3:4:5 is a method of

(a) Triangulation survey (b) Making perpendicular offset (c) Levelling (d) none of these.

98.

One mile is equal to

(a)

2850 ft (b) 1760 ft (c) 5280 ft (d) none of these.

99.

The process of
setting a survey instrumen
t exactly over a station mark

is termed as

(a) Levelling (b) Centering (c) Orientation (d) none of these

100.

Parallax is an adjustment carried out in

(a) C
hain surveying (b)
Levelling (c) Plane Table Surveying (d) none of these.

101.

Correction for Sag is always


(a)
positive

(b) negative (c) either a or b (d) neither a nor b.

102.

O
ne mile

equals to

(a) 60 Gunter’s Chain (b) 80 Gunter’s Chain (c) 100 Gunter’s Chain (d) none of these.

103.

If 1 chhatak = 45 sqft, then 1 Cottah equals to

(a) 8 chhatak (b) 10 chhatak (c) 16

chhatak (d) 20 chhatak.

104.

The field details of chain survey are recorded in

(a) Field Book (b) Level Book (c) Exercise Book (d) Survey Book.

105.

The working principle of the optical square is

(a) reflection (b) ref
ra
ction (c) double reflection (d) none of the
se.

106.

The preliminary inspection of the area to be surveyed is known as


(a) Preliminary Survey (b) Reconnaissance Survey (c) Route Survey (d) none of these
.



107.

The sketch prepared during the reconnaissance survey is known as

(a) Hand sketch (b) Index sketch (
c) Rough sketch (d) none of these.

108.

One hectre is equal to

(a)

10 sqm (b) 100 sqm (c) 1000 sqm (d) 10000 sqm

109.

One acre equals to


(a) 1050 sqm (b) 7200 sqm (c) 4020 sqm (c) none of these.

110.

The lenth of a standard arrow is

(a) 30 cm (b
)

40 cm (c) 50 cm (d) 60 cm
.

111.

The length of Engineers’ Chain is

(a) 60 ft (b) 66 ft (c) 100 ft (d) 150 ft

112.

The working edge
of the alidade is

(a)

working edge (b) fudicial edge (c) parallel edge (d) none of these.

113.

Swinging means turning the telescope of a theodolite in a

(a) vertical pl
ane (
b) horizontal plane (c) either a or b (d) one of these

114.

The usual length of a ranging rod is


(a) 1.5m (b) 1.8m (c) 2.0m (d) 2.5m

115.

The closing error in a closed traverse is adjusted by

(a) Lehman’s rule (b) Bowdit
c
h rule (c) Slide rule (d
)

none of thes
e

116.

The line of collimation and the axis of telescope of a dumpy level should


(a) coincide (b) be parallel (c) be perpendicular (d) none of these

117.

By arithmetical check in a level book, we can ensure the accuracy of

(a) field work (b) calculation (c) both a

& b (d) none of these

118.

To eliminate collimation error, the leveling instrument must be placed

(a)

near the BS (b) near the FS (c) exactly midway between BS & FS (d) none of these

119.

The real image of the object is formed

(a) in the plane of cross
-
hair (b) at the

centre of the eye
-
piece (c) at the centre of the telescope (d) none of these.

120.

Reciprocal leveling eliminates

(a) Error due to curvature & refraction (b) Collimation error (c) both a & b (d) none of these

121.

The size of a vernier theodolite is defined accord
ing to the

(a) length of telescope (b) diameter of horizontal circle (c) diameter of vertical circle (d) diameter of telescope

122.

Lines AB & BC intersect at B and

B is measured by theodolite, the deflection angle of line BC will be

(a) 90


-


B (b) 90


+

B (c) 180


-


B (d) 180


+

B

123.

The size of field book used in chain survey is

(a) 15cm X 10cm (b) 30cm X 12 cm (c) 40cm X 20cm (d) 20cm X 12cm

124.

The graduated ring of a theodolite is divided in 360


and each degree is divided in three divisions. To
measure a
ngles to an accuracy of 10seconds, the vernier to be made as:


(a) 119 divisions to be made for 120 main scale division
s

(b) 120 divisions to be made for 119 main scale
division
s

(c) 120 divisions to be made for 60 main scale division
s

(d) none of these.

125.

T
he accessory used to check the horizontality of any instrument is


(a) compass (b) spirit level (c) plumb bob (d) none of these

126.

If a line measured with a chain which is longer than its designated length, the correct distance of the
line will be

(a) longe
r than the measured length (b) smaller than the measured length (c) equal to the measured length (d)
none of these

127.

The distance between two consecutive tallies in a metric chain is

(a) 1m (b) 3m (c) 5m (d) 10m



128.

In chain survey, the line joining the apex of

a triangle to some fixed point on the opposite side is known
as

(a)

base line (b) tie line (c
)

check line (d) offset

129.

The missing station of the ground survey can be found out with the help of

(a)

Key plan (b) reference sketch (c) arithmetic calculation (d) none
of these

130.

Compass traverse is recommended where

(a) at least forward and backward stations are visible (b) area not affected by magnetic attraction (c) speed of
the work with accuracy is prime consideration (d) all of these

131.

In length measurement ‘sag’ of t
he chain is a

(a) compensating error (b) cumulative error (c) either a or b (d) neither a nor b

132.

Trapezoidal rule for computation of area is applicable when number of ordinates are

(a) odd (b) even (c) either a or b (d) neither a nor b



133.

Method of cont
our interpolation is

(a) arithmetical calculation (b) eye estimation (c) graphical method (d) all of these

134.

Equally spaced contour lines indicate

(a)

valley (b) ridge (c) either a or b (d) neither a nor b

135.

The smallest distance on the paper which can be distin
guished in plotting is

(a) 0.025mm (b) 0.25mm (c) 2.5mm (d) 25mm

136.

Reduced bearing of a line can be estimated directly from
\

(a) Prismatic compass (b) Surveyor’s compass (c) Trough compass (d) none of these

137.

Larger is the radius of curvature of a bubble tub
e, greater is the


(a) accuracy (b) precision (c) sensitiveness (d) none of these

138.

With the help of a Tacheometer we can measure

(a) Elevation of points (b) horizontal angles (c) vertical angles (d) none of these

139.

A series of closed contours on the map indi
cates


(a) hill (b) depression (c) either a or b (d) neither a nor b

140.

Levelling deals with measurements in

(a) horizontal planes (b) vertical planes (c) either a or b (d) neither a nor b.

141.

The angle subtended by the tangent points at the centre is equal to


(a) degree of curvature (b) intersection angle (c) deflection angle (d) none of these

142.

Tangent length of a simple circular curve is given by


(a) Rsin

/2 (b) 2Rsin

/2 (c) Rsec

/2 (d) Rtan

/2

143.

The F.B. of a line is N15

30

W, the back bearing of the line in W
.C.B. system will be


(a) 15

30


(b) 195

30


(c
)

164

30


(d
)

344

30


144.

The W.C.B.of a line is 94

30

, the R.B. will be


(a) N4

30

W (b) S4

00

E (c) S4

30

W (d) S85

30

E

145.

Oblique offset requires
-----------

number of points of chainage.

(a) one (b) two (c) th
ree (d) four

146.

Which one of the following statements is correct?

(a) Compass survey is not affected by local attraction (b) Quadrantal bearing and reduced bearing bear same
meaning (c) There is no difference between true bearing and magnetic bearing (d) All
the statements a, b & c
are correct.

147.

The type of offsets that can be taken with an optical square is


(a) perpendicular (b) oblique (c) either a or b (d) neither a nor b

148.

How many acres will be equal to 100 hectre ?

(a) 100 (b) 150 (c) 250 (d) 1000.



149.

If 1 c
um of cement weighs 1440 kg, volume of 1bag of cement is


(a) 0.03 cum (b) 0.034 cum (c) 0.3 cum (d) none of these.

150.

Full form of P.W.D.

is

(a)

Public Weather Department (b) Public Water Department (c) Public Works Department (d) Public Worker
s

Department.



Bengali Version

1.

­k p¡­iÑ fÜ¢a­a fª¢bh£l hœ²a¡ ­L dl¡ qu ­p¢V q­m¡z



(
a)
-fÔe p¡-iÑ
(b)
¢SJ-X¢VL p¡-iÑ
(c)
¢SJ-j¢VÊL p¡-iÑ
(d)
-L¡e¢VC eu

2.

c¤laÆ

¢eMy¥a i¡-h j¡f-a
-----------

hÉhq©a quz


(
a)
-Qe
(b)
Cei¡l -Vf
(c)
d¡ah -Vf
(d)

-L¡e¢VC eu

3.


HL¢V ­j¢VÊL ­Q­el fË¢a ¢jV¡­l ¢m­ˆl pwMÉ¡ q­m¡
-----------
z



(
a)
5
(b)
20
(c)

30
(d)

-L¡e¢VC eu


4.


-Qe p¡-iÑl ph-Q-u E-õM-k¡NÉ -lM¡¢V q-m¡z



(
a)

-hp m¡Ce
(b)
-QL m¡Ce
(c)
V¡C m¡Ce
(d)

-L¡e¢VC eu


5.

h-s¡ f¤´M¡e¤f¤´M j¡f-S¡-Ll SeÉ Ef-k¡N£ ¢g
ô h¤L q-m¡z



(
a)

X¡hm m¡Ce
(b)
¢p‰m m¡Ce
(c)
L¡iÑX m¡Cm
(d)

-L¡e¢VC eu


6.

----------
hÉhq©a qu -R¡V Ag-p-Vl SeÉz



(
a)
­l¢‘w lX
(b)

Ag-pV lX
(c)
HÉ¡-l¡
(d)

-L¡e¢VC eu

7.

---------
-úm hÉhq©a qu HL
-

pqpË¡wn fkÑ¿¹ f¡W Ll-az



(
a)

-fÔe
(b)

¢eÑu¡l
(c)

X¡u¡Ne¡m
(d)

-L¡e¢VC eu

8.

pjNË ­rœ¢V­L ¢œi¥S¡L«¢a S¡¢mL¡¢heÉ¡­p i¡N Ll¡ qm
-------

p¡-iÑl j§me£¢a


(
a)

-Qe
(b)
LÇf¡p
(c)
-fÔe-Vhm
(d)

-L¡e¢VC eu

9.

¢pÇfpep l¦m hÉhq¡l Ll¡ k¡u k¢c L¢Vl pwMÉ¡ quz


(
a)

-S¡s¡
(b)
¢h-S¡s
(c)
¢h-S¡l Abh¡

-S¡s
(d)

-L¡e¢VC eu

10.

HL¢V -lM¡l -q¡m p¡-LÑm ¢hu¡¢lw 270
°


q-m a¡l ¢l¢iESX
¢hu¡¢lw quz




(
a) s
90
°

W
Abh¡
N
90
°

W
(b)

N
90
°

E

Abh¡
s
90
°

E


(c)

s
90
°

E

(d)

-L¡e¢VC

eu

11.

HL¢V -lM¡l VÊ¥ ¢hg¡¢lw 127
°

Hhw -X¢LÓ-ene 2
°
W

q-m j
É¡N-e¢VL
¢hg¡¢lw q-h



(
a)

125
°


(b)

127
°

(c)
129
°


(d)

-L¡e¢VC eu

12.

HL¢V ¢fËS-j¢VL LÇf¡-p ¢S-l¡ -mM¡ b¡-L
-----------

¢c-Lz



(
a)
Ešl
(b)
c¢re
(c)
f§hÑ
(d)

-L¡e¢VC eu

13.

-L¡-e¡ -lM¡l -g¡l J hÉ¡L¢hu¡¢lw Hl ag¡v qJu¡ E¢Qa



(
a)
90
°

(b)
180
°

(c)
360
°

(d)

-L¡e¢VC
eu

14.

--------------

­j¢l¢Xu¡m pj­ul p­‰ ÙÛ¡e f¢lhaÑe L­le


(
a)
VÊ¥
(b)
jÉ¡N-e¢VL
(c)
Bl¢hVÊ¡¢l
(d)

-L¡e¢VC eu

15.

HL¢V osi¥-Sl A¿¹x -L¡eJ¢ml pj¢ø qm




(
a)

360
°

(b)
540
°

(c)
720
°

(d)

-L¡e¢VC eu

16.

-k p¡-iÑ fÜ¢a-a ¢gôJu¡LÑ Hhw fÔ¢Vw
-

HLp
¡-b Ll¡ qu -p¢V qm


(
a)
-Qe p¡-iÑ
(b)
LÇf¡p p¡-iÑ
(c)
-fÔe -V¢hm p¡-iÑ
(d)

-L¡e¢VC eu

17.

-fÔe-V¢hm p¡-iÑ -ØVn-el L¡-R HL¢V C-mL¢VÊL -f¡m-L ¢Q¢q²a Ll-a ph-Q-u



Ef-k¡N£

fܢa qm
-


(
a)
-l¢X-une
(b)
C¾V¡l-pLne
(c)

¢l-pLne
(d)
VÊ¡i¡¢p
Ñw

18.

-L¡-e¡ ANjÉ hÙ¹¥l AhÙÛ¡e ¢edÑ¡le Ll-a -k fÜ¢a hÉhq¡l qu a¡ qm


(
a)
-l¢X-une
(b)
C¾V¡l-pLne
(c)

¢l-pLne
(d)
VÊ¡i¡¢pÑw

19.

­fÔe ­V¢hm ­L fl fl ­ØVne…¢ml­a ­j¢l¢Xu¡­e ÙÛ¡fe Ll¡l fÜ¢a qm


(
a)
-p¾V¡¢lw
(b)
-m-i¢mw
(c)
J¢l-u-¾Vp¡e
(d)

-L¡e¢VC eu

20.

HL¢V ØVÉ¡ä¡XÑ -m-i¢mw ØV¡-gl r¥âaj i¡-Nl j¡f qm


(
a)

0.5¢j
(b)
0.05¢j
(c)
0.005¢j
(d)

-L¡e¢VC eu

21.

-m-i¢mw
-

H fËbj ¢l¢Xw¢V -eJu¡ qu -k ÙÛ¡-e -p¢V qm


(
a) C.P (b) F.S (c) B.M

(d)

-L¡e¢VC eu

22.

-gp -mgV J -gp l¡CV fkÑ-hre k¡ c§l Ll¡l SeÉ

a¡ qm


(
a)
NËÉ¡S¥-une H-l¡l
(b)
CL-p¢¾VÊ¢p¢V H-l¡l
(c)
AhS¡l-ine¡m H-l¡l
(d)
-L¡e¢VC
eu

23.

¢b-u¡-X¡m¡C-Vl c¤¢V i¡¢eÑu¡l -LC fs¡qu ¢ejÀ¢m¢Ma c§l£Ll-el SeÉ


(a)
CL-p¢¾VÊ¢p¢V H-l¡l
(b)
AhS¡l-ine¡m H-l¡l
(c)
NËÉ¡S¥-une H-l¡l
(d)
-L¡e¢VC
eu

24.

k¢c -je -ú-ml r¥âaj i¡N qu
'd'
Hhw i¢eÑu¡l ú-ml r¥âaj i¡N qu
'u'
a-h


i¡¢eÑu¡l
-

Hl ¢mø L¡EeV q-h


(a) d
-

u (b) u
-
d (c) d/u (d) d*U


25.

¢b-u¡-X¡m¡C-Vl g¡Ce HÉ¡XS¡ÃV-je Ll¡ qu Hl à¡l¡


(a)

-g¡L¡¢pw û¥
(b)
VÉ¡e-S¾V û¥
(c)
LÓÉ¡¢j
fw û¥
(d)
-L¡e¢VC eu

26.

HL¢V hÜ hýi¥-Sl phL¢V h¡ýl mÉ¡¢V Q¥X J ¢Xf¡QÑ¡l Hl h£SN¢e¢aL -k¡Ngm qm


(a)
90
°

(b)
180
°

(c)
0
°

(d)
-L¡e¢VC eu

27.

­Nmp ­Vhm Hl °h¢nøÉ qm ­S phL¢V ¢h¾c¥l ü¡d£e ÙÛ¡e¡ˆ­L Be¡ qu


(a)
Qa¥bÑ -L¡u¡XÊ¡-¾V
(b)

fËbj -L¡u¡XÊ¡-¾
V
(c)
a«a£u -L¡u¡XÊ¡-¾V
(d)
-L¡e¢VC
eu

28.

k¢c hýi¨-Sl h¡ýl pwMÉ qu
n ,
h¢qx -L¡e J¢ml pj¢ø qm


(a) (2n
-

8) x

90
°

(b) (2n + 8)
x

90
°

(c) (n + 8)
x

90
°

(d)
-L¡e¢VC eu

29.

-L¡e -lM¡l
RB '
θ'
J °cOÑÉ

'L'

q-m, ¢Xf¡Q¡l q-h


(a) Lcos
θ (b) Lsinθ (c) Ltanθ
(d)
-L¡e¢VC eu

30.

¢fËS-j¢VL LÇf¡p -b-L f¡Ju¡ k¡u


(a) WCB (b) QB (c)
VÊ¥ ¢hu¡¢lw
(d)
-L¡e¢VC eu



31.

HL¢V LÇf¡p nm¡L¡l Ešl fË¡¿¹ A­d¡xj¤M£ qu
-----------
-N¡m¡-dÑz


(a)
Ešl
(b)
c¢rZ
(c)
f§hÑ
(d)
-L¡e¢VC eu

32.

-jl¦-a jÉ¡N-e¢VL ¢X-fl j¡e qm


(a)
0
°

(b)
90
°

(c)
180
°

(d)
-L¡e¢VC eu

33.

-L¡-e¡ -lM¡l -g¡l ¢hu¡¢lw
s
40
°

W
q-m hÉ¡L ¢hu¡¢lw q-h


(a)

N
40
°

W
(b)

s
40
°

E
(c)

N

40
°

E
(d)
-L¡e¢VC eu

34.

pj ­X¢LÓ­ene ¢h¢nø S¡uN¡…¢m­L
-k¡NL¡l£ -lM¡ qm


(a)

­q„¡N¢eL m¡Ce
(b)
BC-p¡N¢eL m¡Ce
(c)
JN¢eL m¡Ce
(d)
-L¡e¢VC eu

35.

flØfl pwk¤š² plm­lM¡ ­k…¢ml °cOÑÉ Hhw ¢cL S¡e¡,
a¡-L
h-m


(a)
VÊ¡i¡p
(b)
-m-im
(c)
LÇf¡p
(d)
-L¡e¢VC eu

36

Ae¤i¨¢jL a-ml p¡-b LÇf¡-pl nm¡L¡ -k -L¡e °al£ L-l,
a¡-L h-m


(a)
¢Xf
(b)
-X¢LÓ-ene
(c)
¢hf
(d)
-L¡e¢VC eu

37.

­m­im à¡l¡ fkÑ­hre…¢m qm


(a)

-L±¢eL
(b)

°l¢bL
(c)
hœ²
(d)
-L¡e¢VC eu

38.

¢ÙÛl Sm¢h¢nø f¤L¥-ll Ef¢lam qm
-------------
am


(a)
­rœ
(b)
Apj¡e
(c)
-m-im
(d)
-L¡e¢VC eu

39
.

h¡hmÚ

¢VEh qm HL
¢V
--------------
Ly¡-Ql ¢VEh


(a)
-p¡S¡
(b)
hœ²
(c)
AüµR
(d)
-L¡e¢VC eu

40.

------------
-m-im Cc¡e£w ph-Q-u -hn£ hÉhq©a quz


(a)
L¥¢jwp
(b)
A-V¡-j¢VL
(c)
Ju¡C
(d)
X¡¢Çf

41.

Cei¡l ØV¡­gl i¡N…¢ml HLL qm


(a)
C¢’
(b)
¢jV¡l
(c)
¢j¢m¢jV¡l
(d)
g¥V

4
2.

-L¡-e¡ -lM¡l VÊ¥ ¢hu¡¢lw -L hm¡ qu a¡l


(a)
jÉ¡N-e¢VL ¢hu¡¢lw
(b)
Bl¢hVÊ¡¢l ¢hu¡¢lw
(c)

HÉ¡¢Sj¡b
(d)
-L¡e¢VC eu

43.

π
-l¢Xu¡-el pj¡e qm


(a)
0
°

(b)
90
°

(c)
180
°

(d)
360
°


44.

pQl¡Ql hÉhq©a -e¡-Vne à¡l¡ fË
L¡¢na HL¢V h¡y­dl ­rœgm qm


(a) (b+2sh)h (b) (b+sh)h (c)(b+sh)h
2

(d) (b+sh)h
3

45.

fËQ¢ma -e¡-Vne à¡l¡ fËL¡¢na -m-im -pLn-el ¢fËSjuX¡m L¡-lLne qm


(a) D*S/6(h
1
-
h
2
)
2

(b)

D*S/6(h
1
2
-
h
2
2
) (c) D*S/6(h
1+
h
2
) (d) D*S/6(h
1
2
-



h
2
2
)

46.

j
¡¢V L¡V¡l f-l a¡-L Eõð i¡-h kaM¡¢e -a¡m¡ qu a¡-L h-m


(a)

¢mgV
(b)
¢mX
(c)
q-mS
(d)
qÉ¡ä ¢XpVÉ¡ep

47.

j¡¢V L¡V¡l S¡uN¡ -b-L hy¡L fkÑ¿¹ Ae¤i¨¢jL a-m kaV¡ h-u ¢e-u k¡Ju¡ qu a¡-L h-m


(a)

¢mgV
(b)
qÉ¡ä ¢XpVÉ¡ep
(c)
¢mX
(d)
q-mS



48.

VÊ¡¢fSuX¡m p§­œl p¡
q¡-kÉ p¢WL Buae -hl Ll-a ¢fËSjuX¡m L¡-lLne phÑc¡
-------



Ll-a q-hz


(a)
-k¡N
(b)
…e
(c)
i¡N
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

49.

p¡-iÑ Ag Cäu¡ à¡l¡
BM
-L hm¡ qu


(a)

f¡jÑ¡-e¾V
BM (b) GTS BM (c)
Bl¢hVÊ¡¢l
BM (d)
-V-Çf¡l¡¢l
BM

50.

-m-im a-ml ØfnÑL am-L hm¡ qu


(a)

Emð am
(b)
Aee¤i¨¢jL am
(c)
i¨¢jam
(d)
-XV¡j am

51.

jÉ¡­f Ešl ¢c­L ¢e­cÑnL ­lM¡¢V A¢ˆa qu


(a)
X¡e¢c-L e£-Ql -L¡-e
(b)

e£-Q j¡TM¡-e
(c)
Ef-l h¡j¢c-L
(d)
Ef-l X¡e¢c-L

52.

J-fe VÊ¡X¡pÑ ¢ejÀ¢m¢Ma p¡-iÑ L¡-Sl Ef-k¡N£


(a)
f¤L¥l
(b)
ec£
(c)
H
-ØVV
(d)
-M¡m¡ S¢j


53.

J-fe VÊ¡X¡pÑ Hl p¢WLaÆ ¢el¦fe Ll¡ qu Hlà¡l¡


(a)
L¡V
-

Ag m¡Ce
(b)
A¢„m¡¢l m¡Ce
(c)

¡
eXj m¡Ce
(d)
-L¡-e¡¢VC eu


54.

-fÔe -úm à¡l¡ fs¡ k¡u
---
fkÑ¿¹


(a)
HL cnj¡wn
(b)
HL na¡wn
(c)
HL
pqpˡwn

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

55.

-L¡-e¡
-m-im h¤L f¡a¡u -no m¡C-e -mM¡ q-h








(a) BS (b) FS (c) IS (d) BM

56.

¢je p£ -m-im qm HL¢V


(a)
­h’j¡LÑ
(b)
-XV¡j
(c)
­Q” f­u¾V
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

57.

-L¡-e¡ Qmj¡e -m-i¢mw L¡-S fË-aÉL ¢c-el -n-o -k
BM
ÙÛ¡fe Ll¡ qu a¡-L h-m


(a)

f¡jÑ¡-e
¾V
BM (b) GTS BM (c)
Bl¢hVÊ¡¢l
BM (d)
-L¡-e¡¢VC eu

58.

p¡-iÑ¢uw Hl j§me£¢a qm


(a)
Awn -b-L
p
jNË-a L¡S Ll¡
(b)
pjNË -b-L Awn L¡S Ll¡
(c)
e£Q

-b-L Ef-l


(d)

Efl -b-L e£-Q

59.

k¢c i¨¢jl 10¢j
c¤laÆ-L

1-p¢j Hl p¡q¡-kÉ fËL¡n Ll¡
qu, a-h -úm ¢l-fË-S-¾V¢Vi


gÉ¡ƒl q­h


(a)
1/10
(b)
1/100
(c)
1/1000
(d)
1/10000

60.

kMe
h¡Ù¹h °c-OÑÉl a¥me¡u -eJu¡ -R¡V qu
a
Me HLL ¢V q-h


(a)

f¢S¢Vi
(b)
-e-N¢Vi
(c)
L-Çfe-p¢Vw
(d)
CeØVÊ¥-j¾V¡m

61.

-Qe p¡-iÑ-a -k ¢LEj§-m¢Vi Hhw qu a¡ H¢Vl pj
¡e¤f¡¢aL


(a) L (b)

L (c) 1/L (d) 1/

L

62.

fÔ¡ð hl fË-u¡Se qu


(a)
f¡q¡¢s Hm¡L¡u e¢a hl¡hl j¡f ¢e-a
(b)
-L¡-e¡ -ØVn-el Efl p¢WL i¡-h


¢b-u¡-X¡m¡CV hp¡-a
(c)
­l¢”w ­f¡ml Eõða¡ flM Ll­a
(d)
ph…¢m EšlC p¢WL

63.

Ag-pV q-a f¡-l


(a)
öd¤ m
ð
(b)
öd¤ -L±¢eL
(c) a
Abh¡
b (d)
-L¡-e¡¢VC eu

64.

nV Ag-p-Vl p-î¡ÑµQ °cOÑÉ q-a f¡-l




(a)
5 ¢j
(b)
10 ¢j
(c)
15 ¢j
(d)
20 ¢j

65.

Af¢VLÉ¡m
-ú¡u¡l

H Bue¡l pwMÉ¡


(a)

1
(b)
2


(c)
3
(d)
4

66.

-L¡-e¡ -lM¡l hÉ¡L¢hu¡¢lw 36
°
15
'

q-m -g¡l¢hu¡¢lw q-h


(a)

36
°
15
' (b)
126
°
15
' (c)
226
°
15
' (d)
-L¡-e¡¢VC eu

67.

-XV¡j
-

Hl Ef-l h¡ e£-Q Eõð c§laÆ -L hm¡ qu


(a)
q¡CV Ag
CeØVÊ¥-j¾V

(b)
I ¢h¾c¥l
¢l¢XEpXÚ

-m-im
(c)
­h’j¡LÑ
(d)
-L¡-e¡¢VC
eu

68.

­h’j¡LÑ h¡ ­L¡­e¡ ¢h¾c¥ k¡l ¢l¢XEpX ­m­im S¡e¡ a¡l Efl ØV
¡g ¢l¢Xw -eJu¡ q-m


-p¢V q-h


(a) FS

¢l¢Xw
(b) BS
¢l¢Xw
(c) IS
¢l¢Xw
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

69.

q¡CV Ag
CeØVÊ¥-j¾V

¢e-Ql¢Vl pj¡e


(a)

­h’j¡LÑ Hhw l¢XEpX ­m­im + hÉ¡Lp¡CV
(b)

­h’j¡LÑ Hhw l¢XEpX ­m­im +


-g¡lp¡CX
(c)
­h’j¡LÑ Hhw l
¢XEpX -m-im + C¾V¡lp¡CX
(d)
hÉ¡Lp¡CV +


-g¡lp¡CX

70.

l¡Cp

Hä gm -jbX
hÉhq¡l

Ll¡ qu e£-Ql¢V-a


(a)
-fË¡g¡Cm -m-i¢mw
(b)
¢Xg¡-l¢¾pu¡m -m-i¢mw
(c)

-QL -m-i¢mw
(d)
M J N


HL­œ

71.

‘U’
gLÑ J fÔ¡ðhh hÉhq¡l qu HC L¡-S


(a)

-p¾V¡¢lw
(b)
-m-i¢m
w
(c)
J¢l-u¾VHne
(d)
ph…¢mC p¢WL

72.

-fÔe -V¢hm p¡-iÑl j§me£¢a qm


(a)
fÉ¡l¡m¡¢mpj
(b)
VÊÉ¡‰¥­mne
(c)
VÊ¡i¡¢pw
(d)
ph…¢mC p¢WL

73.

pjEµQa¡ ¢h¢nø ¢h¾c¥…¢m­L ­k¡NL¡l£ ­lM¡­L h­m


(a)

q¢l-S¾V¡m m¡Ce
(b)
L¾V¥l m¡Ce
(c)
-m-im m¡Ce
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

74.

L¾V¥l CeV¡liÉ¡m ¢ejÀ¢m¢Ma¢Vl hÉ¡Ù¹¡e¤f¡¢aL


(a)
S¢jl M¡s¡Ci¡l
(b)
S¢jl ¢hÙ¹«¢a
(c)
jÉ¡-fl -úm
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

75.

-k ¢b-u¡-X¡m¡C-Vl -V¢m-ú¡f¢V-L Eõð a-m HL¢V pÇf¨eÑ f¡L -cJu¡ k¡u a¡-L h-m


(a)
¢Vm¢Vw ¢b-u¡-X¡m¡CV
(b)
VÊ¡e¢SV ¢b-u¡-X¡m¡CV
(c)

¢eÑu¡l ¢b-u¡-X¡m¡CV
(d)
-L¡-e¡¢VC


eu

76.

WCB
hÉhÙÛ¡u HL¢V ­lM¡ ­L ­m¡L¡m HÉ¡VÊ¡Lne k¤š² hm¡ q­h k¢c a¡l
FB
Hhw
BB


qu


(a)
f¡lØf¢lL pjj¡-el
(b)
flØf-ll j¡-el ag¡v 90
°

(c)
flØf-ll j¡-el ag¡v


180
°

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

77.

-L¡-e¡ -m
-i¢mw L¡-S ¢c-el -n-o -no ¢h¾c¥ -b-L fËbj ¢h¾c¥ ¢g-l Bp¡-L h-m




(a)

¢Xg¡-l¢¾pu¡m -m-i¢mw
(b)
-fË¡g¡Cm -m-i¢mw
(c)
-l¢p-fË¡
L
¡m -m-i¢mw
(d)
gÓ¡C


-m-i¢mw

78.

-L¡-e¡ ec£-L f¡l L-l -k -m-i¢mw Ll¡ qu a¡-L h-m


(a)

¢Xg¡-l¢¾pu¡m -m-i¢mw
(b)
-fË¡g¡
Cm -m-i¢mw
(c)
-l¢p-fË¡X¡m -m-i¢mw
(d)
gÓ¡C


-m-i¢mw

79.

-k ¢h¾c¥-a ØV¡g dl¡ qu, a¡-L h-m


(a)
­h’ j¡LÑ
(b)
-ØVne f-u¾V
(c)
­Q’ f­u¾V
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

80.

­Qe p¡­iÑ ¢ejÀ¢m¢Ma ­r­œ ¢h­no Ef­k¡N£


(a)
S‰m Hm¡­L
(b)
pjam Hm¡L¡
(c)
f¡q¡¢s Hm¡L¡
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

81.

-j±S¡ jÉ¡f p¡d¡lZa ¢ejÀ¢m-Ma -ú-m ByL¡ qu


(a)
16
"
=1j¡Cm
(b)
1
"
=16j¡Cm
(c)
1-p¢j=16j¡Cm
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

82.

HL Se p¡-iÑu¡l k¡ ASÑe Ll-a Q¡u a¡ qm


(a)
AÉ¡L¥-l¢p
(b)
¢fË¢pue
(c)
AÉ¡L¥-l¢p J ¢fË¢pue
EiuC
(d)
Øf£X

83.

-L¡e ¢b-u¡-X
¡m¡CV p¡­iÑ­a ­lM¡…¢ml °cOÑÉ p¡d¡lZa j¡f¡ qu


(a)
ØV£m -Vf
(b)
-Qe
(c)
Cei¡l -Vf
(d)
d
¡
ah -Vf

84.

-L¡-e¡ -m-i¢mw Hl fËbj ¢l¢Xw ¢àa£u¢Vl -b-L hs Ei-ul ag¡v¢V-L -gm¡ q-h


(a)

l¡C
p

Lm¡j H
(b)
gm Lm¡j H
(c)

a
Abh¡
b (d)
-L¡-e¡¢VC eu

85.

-L¡-e
¡ HCi¥­Sl ­rœgm

s(s
-
a)(s
-
b)(s
-
c)

q-m
s

Hl j¡-e qm



(a)

¢œi¥­Sl f¢lp£j¡
(b)
¢œi¥­Sl AdÑ
-
f¢lp£j¡

(c)
¢œi¥­Sl phÑhªqv h¡ý
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

86.

…¾V¡l ­Q­el °cOÑÉ qm


(a)
50 g¥V
(b)
100 g¥V
(c)

66 g¥V
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

87.

-L¡-e¡
-lM¡-L

­l¢”w Ll­a ­l¢”w l­Xl phÑ¢ej
À pwMÉ¡


(a)

c¤C
(b)
¢ae¢V
(c)
Q¡l¢V
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

88.

k¢c
‘θ’
qu e¢a-L¡e J
‘L’
qu N¢a hl¡hl °cOÑÉ, a-h e¢al L¡-lLne q-hz


(a) L(1
-
cosθ) (b) L(1
-
sinθ) (c) L(1
-
tanθ)
(d)
-L¡-e¡¢VC eu


89.

­L¡­e¡ ¢œi¥S­L J­um
-

L¢äneX hm¡ q-h k¢c Hl -L¡e
…¢ml

p£j¡
qu


(a)
20
°

J 60
°

(b)
30
°

J 120
°

(c)
30
°

J 90
°

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

90.

S¢j­a fËd¡e p¡­iÑ ­ØVne…¢m ¢Q¢q²a Ll¡ qu, Hl à¡l¡


(a)
Ce­X„
-úQ

(b)
Ce­X„ jÉ¡f
(c)
-lg¡-lep -úQ
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

91.

AÉ¡f¢VLÉ¡m -ú¡u¡-l Bue¡c¤¢Vl j-dÉ
f¡lØf¢lL

-L±¢eL j¡f



(a)
30
°

(b)
45
°

(c)
60
°

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

92.

­Qe m¡C­el p­‰ 45
°

-L¡e
L-l

-k Ag-pV a¡l j¡f ¢e-a -k k¿» hÉhq©a qu


(a)
AÉ¡f¢VLÉ¡m -ú¡u¡l
(b)
­é’ œ²h¡ØV¡g
(c)
­l¢”w lX
(d)
-L¡-e¡¢VC eu



93.

­L¡­e¡ hýi¥­Sl A¿¹ÙÛ ­L¡e…¢m j¡f¡ qu


(a)
O¢ll L¡y¡V¡l
¢c-L
(b)
O¢ll L¡y¡V¡l ¢hff£-a
(c)
L Abh¡ M
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

94.

­Qep¡­iÑl ­Qe m¡Ce…¢ml j­dÉ ­hpm¡Ce qm


(a)
r¥âaj
(b)
hªqaj
(c)

a
Abh¡
b (d)
-L¡-e¡¢VC eu

95.

Cei¡l -V-fl e¤eÉaj j¡f¢V Ll¡ b¡-L


(a)
¢j¢m¢jV¡l
(b)
-p¢¾V¢jV¡l
(c)
C¢’­a
(d)
-L¡-e¡¢VC
eu

96.

fË¢aplZ S¢ea œ¥¢Vl N¡¢e¢aL gjѨm¡ qm


(a)

0.0785D
2
(b)0.0673 D
2
(c)
0.0112 D
2
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

97.

3 x 4 x 5 p§œ¢V hÉhq¡l Ll¡ qu


(a)
VÊ¡‰¥­mne p¡­iÑ­a
(b)
mð Ag-pV (öl¦l SeÉ)
(c)
-m-i¢mw
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

98.

HL j¡Cm pj¡e


(a)

2850 g¥
V
(b)
1760 g¥V
(c)

5285 g¥V
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

99.

HL¢V -ØVn-el Efl Eõð i¡-h HLC a-m p¡-iÑ CeØVÊ¥-jeV -L hp¡-e¡l e¡j


(a)
-m-i¢mw
(b)
-p¾V¡¢lw
(c)
J¢l-u-¾Vne
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

100.

fÉ¡l¡m£Lp HÉ¡XS¡ø­j¾V Ll¡ qu HC r­œ


(a)
-Qe p¡-iÑ
(b)
-m-i¢mw
(c)
-
fÔe -V¢hm p¡-iÑ
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

101.

pɡN

L¡-lLne phÑc¡


(a)

f¢S¢Vi
(b)
-e-N¢Vi
(c)
L Abh¡ M
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

102.

HL j¡Cm pj¡e


(a)
60 ¢V …¾V¡l ­Qe
(b)
80¢V …¾V¡l ­Qe
(c)
100¢V …¾V¡l ­Qe
(d)
-L¡-e¡¢VC


eu

103.

k¢c 1 RV¡L = 45 -ú¡u¡l g¥V
, a-h 1 L¡W¡ pj¡e


(a)

8 RV¡L
(b)
10 RV¡L
(c)
16 RV¡L
(d)
20 RV¡L

104.

-Qe p¡-iÑl ¢g-ôl My¥¢Ve¡¢V ¢m-M l¡M¡ qu


(a)
¢gôh¤-L
(b)
-m-im h¤-L
(c)
H„¡up¡CS h¤­L
(d)
p¡-iÑ h¤-L

105.

Af¢VLÉ¡m -ú¡u¡l Hl j§m L¡kÑe£¢a qm


(a)
fˢagme
(b)
fˢaple
(c)
¢à
-

fˢagme
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

106.

p¡-iÑ L¡-Sl fË¡b¢jL fkÑ-hr-Zl e¡j


(a)

¢fË¢m¢je¡¢l p¡-iÑ
(b)
-lLLe¡C-Sne

p¡-iÑ
(c)
l¦V p¡-iÑ
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

107.

-lLLe¡C-Sne

p¡-iÑ-a -k -úQ °al£ Ll¡ qu a¡-L h-m


(a)
qÉ¡ä -úQ
(b)
Ce­X„ ­úQ
(c)
l¡g -úQ
(d)
-L¡
-e¡¢VC eu

108.

HL ­qƒl pj¡e


(a)
10 h ¢j
(b)
100 h ¢j
(c)
1000h ¢j
(d)
10000 h ¢j

109.

HL HLl pj¡e


(a)
1050 h ¢j
(b)
7200 h ¢j
(c)
4020 h ¢j
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

110.

fËj¡e p¡C-el HÉ¡-l¡l j¡f qm




(a)
30 -p¢j
(b)
40 -p¢j
(c)
50 -p¢j
(d)
60 -p¢j

111.

C¢”¢eu¡pÑ ­Q­el °cOÑÉ qm


(a)
60 g¥V
(b)
66 g¥V
(c)
100 g¥V
(c)
150 g¥V

112.

HÉ¡¢m-X-Xl L¡kÑL¡l£ ¢cL¢V-L h-m


(a)
L¡kÑL¡l£
HS

(b)
¢gE¢X¢pu¡m
HS

(c)

pj¡¿¹l¡m
HS

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

113.

p¤¤C¢‰w qm ¢b­u¡­X¡m¡C­Vl ­V¢m­ú¡f ¢V­L ­O¡l¡­e¡


(a)
Em
ð a-m
(b)
Ae¤i¨¢jL a-m
(c) a
Abh¡
b

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

114.

­l¢”w l­Xl fËQ¢ma qm


(a)
1.5 ¢j
(b)
1.8 ¢j
(c)
2.0 ¢j
(d)
2.5 ¢j

115.

hÜ h¤ýi¨-Sl -LÓ¡¢Sl
H
ll
c§l Ll qu

-


(a)
-mjÉ¡e ¢eu-j
(b)
-h¡¢XQ ¢eu-j
(c)
pÔ¡CX ¢eu-j
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

116.

X¡¢Çf -m-i-ml

m¡Ce Ag L¢m-jne J -V¢m-ú¡f Ag qJu¡ E¢Qa


(a)

HLC
(b)
pj¡¿¹l¡m
(c)
flØfl mð
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

117.

-m-im h¤-Ll H¢lb-j¢VL -Q-Ll p¡q¡-kÉ
¢ejÀ¢m¢Ma¢Vl

p¢WLa¡ -cM¡ eu


(a)
¢gô Ju¡LÑ
(b)
LÉ¡mL¥-mne
(c) a
J
b
c¤¢VC
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

118.

L¢m-jne Hll c
§l Ll-a -m-i¢mw k¿»¢V-L l¡M¡ E¢Qa


(a) BS

Hl L¡-R
(b) FS
Hl L¡-R
(c) BS
J
FS
Hl ¢WL j¡-T
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

119.

hÙ¹¥l fËL«a fË¢a¢hð °al£ qu


(a)

œ²n ­qu¡l
-

Hl a-m
(b)
BC¢f-pl -L-¾cÊ
(c)
-V¢m-ú¡-fl -L-¾cÊ
(d)
-L¡-e¡¢VC


eu

120.

-l¢p-fË¡L¡m -
m-i¢mw c§l L-l


(a)
hœ²a¡ J fË¢aplZ S¢ea
œ²¥¢V

(b)
L¢m-pne
œ²¥¢V

(c)
L J M EiuC
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

121.

i¢eÑu¡l ¢b-u¡-X¡m¡CV Hl j¡f hm-a -h¡T¡u


(a)

-V¢m-ú¡f Hl °cOÑÉ
(b)
Ae¤i¨¢jL hª­šl hÉ¡p
(c)
Eõð hª­šl hÉ¡p
(d)
-V¢m-ú¡f


Hl hɡp

122.

AB

J
BC

-lM¡
B
¢h¾c¥-a ¢j¢ma qu Hhw

<B

¢b-u¡-X¡m¡C-Vl p¡q¡-kÉ j¡f¡ q-m
BC


m¡C-el ¢hQÉ¥¢a -L¡e q-h


(a)
90
-

<B
(b)

90 +
<B
(c)
180
-

<B
(d)
180 +
<B

123.

-Qe p¡-iÑ-a hÉhq©a ¢gô h¤-Ll j¡f qm


(a)
15-p¢j
x
10-p¢j
(b)
30-p¢j
x
12-p¢j
(c)
40-p¢j
x
2-
p¢j
(d)
20-p¢j
x
2
0
-p¢j

124.

¢b­u¡­X¡m¡C­V hªš¢V­a 360
°

fkÑ¿¹ i¡N Ll¡ B-R -kM¡-e fË¢a ¢XNË£ ¢ae¢V i¡-N


¢hiš²z r¥âaj 10 ­p­Lä fkÑ¿¹ j¡f fs­a i¡¢eÑu¡l ­úm¢V q­h ¢ejÀl©f


(a)
120 ¢V -je -ú-ml pj¡e S¡uN¡u 119¢V i¡N Ll-a q-hz


(b)
119¢V -je -ú-m
l pj¡e S¡uN¡u 120¢V i¡N Ll-a q-hz


(c)
60¢V -je -ú-ml pj¡e S¡uN¡u 120¢V i¡N Ll-a q-hz




(d)
-L¡-e¡¢VC eu

125.

-L¡-e¡ k¿» f¤-l¡f¤¢l Ae¤i¨¢jL ¢Le¡ -cM-a
œ²¥¢V

hÉhq©a qu


(a)
LÇf¡p


(b)
¢Øf¢lV
(c)
-m-im fÔ¡ð¡hh
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

126.

-L¡-e¡ °cO
ÑÉ j¡f¡ q-u-R -k -Q-el p¡q¡-kÉ -p¢V a¡l ¢m¢Ma j¡f¡l -b-L hs, -lM¡¢Vl
p¢WL °cOÑÉ q-h


(a)
-eJu¡ j¡-fl -b-L hs
(b)
-eJu¡ j¡-fl -b-L -R¡-V¡
(c)
-eJu¡ j¡-fl pj¡e
(d)
-L¡-e¡¢VC eu


127.

-L¡-e¡ -j¢VÊL -Q-el c¤¢V fl
-
fl VÉ¡¢
m
l

c§laÆ


(a)

1 ¢j
(b)
3 ¢j
(c)
5 ¢j
(d)
10 ¢j

128.

­Qe p¡­iÑ­a ­L¡­e¡ ¢œi¥­Sl n£oÑ¢h¾c¥ ­b­L ¢hfl£a h¡ýl ¢e¢cÑø ¢h¾c¥ ­k¡NL¡l£
-lM¡-L hm¡ qu


(a)

-hpm¡Ce
(b)
V¡C m¡Ce
(c)

-
Q
L m¡Ce
(d)

Ag-pV

129.

S¢jl p¡-iÑ L¡-S, q¡¢l-u k¡Ju¡ -ØVne f-u¾V My¥-S f¡Ju¡ k¡u Hl p¡q¡-kÉ


(a)
¢L
fÔÉ¡e
(b)
-lg¡-l¾p -úQ
(c)
N¡¢Z¢aL ¢qp¡h
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

130.

LÇf¡p p¡­iÑ HC ­r­œ Ef­k¡N£


(a)
kMe p¡j-el J ¢fR-el -ØVne -cM¡ k¡u
(b)
S¡uN¡¢V ­Q±ðL­rœ eu
(c)
p¤¤rÈa¡pq


L¡-Sl N¢a fËd¡e ¢hQ¡kÑ
(d)
ph…¢mC p¢WL

131.

°cOÑÉ j¡f Hl ­r­œ ­Q­el pÉ¡N
phÑc¡


(a)
L­Çfe­p¢Vw œ¥¢V
(b)
¢LEj¤­m¢Vi œ¥¢V
(c) a
Abh¡
b

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

132.

­rœgm ¢ees­ul ­r­œ VÊ¡¢fSuX¡m p§œ fË­k¡SÉ k¢c L¢Vl pwMÉ¡ qu


(a)
¢h-S¡s
(b)
-S¡s
(c)
a

Abh¡
b

(d)
-L¡-e¡¢VC eu

133.

L¾V¥l C¾V¡l-f¡-mn-el fÜ¢a¢V qm


(a)
N¡¢e¢a
L ¢qp¡h
(b)
-Q¡-Ml B¾c¡S
(c)
­mM¡¢Qœ fÜ¢a
(d)
ph…¢mC p¢WL

134.

pjc§l-aÆ Ah¢ÙÛa L¾V¥l -lM¡ à¡l¡ H¢V -h¡T¡ k¡u


(a)
EfaÉ¡L¡
(b)
°nm¢nl¡
(c) a
Abh¡
b (d) a
J e¡
b
J e¡

135.

r¥âaj c§haÆ k¡ ¢Le¡ L¡N-S ByL¡ k¡u a¡l j¡f qm


(a)

0.025¢j¢j
(b)
0.25 ¢
j¢j
(c)
2.5¢j¢j
(d)
25¢j¢j

136.

-L¡-e¡ -lM¡l ¢l¢XEpX ¢hu¡¢lw pl¡p¢l f¡Ju¡ u¡u


(a)

¢fËS-j¢VL LÇf¡-pl p¡q¡-kÉ
(b)
p¡-iÑul LÇf¡p
(c)
VÊ¡g

LÇf¡p
(d)
-L¡-e¡¢VC eu

137.

h¡hm ¢VEh Hl hœ²a¡ ka hs q­h, aa hs q­h


(a)
AÉ¡L¥-l¢p
(b)
¢fË¢p
p
e
(c)
-pe¢p¢Vi-en
d)
-L¡-e¡¢VC eu

138.

VÉ¡¢LJ ¢jV¡l Hl p¡q¡-kÉ Bjl¡ j¡f-a f¡¢l


(a)

-L¡-e¡¢h¾c¥l EµQa¡
(b)
Ae¤i¨¢jL -L¡e
(c)
Eõð -L¡e
d)
-L¡-e¡¢VC eu

139.

La…¢m hÜ L¾V¥l à¡l¡ fËL¡¢na qu


(a)

f¡q¡s
(b)
NaÑ
(c) a
Abh¡
b (d) a
J e¡
b
J e¡

140.

-m-i¢mw ¢ejÀ¢m¢Ma -
r­œ j¡f­S¡f pðå£u


(a)
Aee¤i¨¢jL am
(b)

Emð am
(c) a
Abh¡
b d)
-L¡-e¡¢VC eu



141.

ØfnÑL ¢h¾c¥à¡l¡ -L-¾cÊ Evfæ -L¡-el e¡j


(a)
¢XNË£ Ah L¡-iÑQ¡l
(b)
hÉh-µRc -L¡e
(c)
¢hQÉ¥¢a -L¡e
d)
-L¡-e¡¢VC eu

142.

HL¢V plm p¡L¥m¡l L¡-i-Ñ VÊ¡e-S¾V °cOÑÉ q-h



(a) R

Sin θ/2 (b) 2R Sin θ/2 (c) R Sin

θ/2 (d) RTan θ/2

143.
-L¡-e¡ -lM¡l -g¡l ¢hu¡¢lw
N
15
°

30
'
W
q-m hÉ¡L ¢hu¡¢lw q-h
W.C.B

fܢa-a


(a)
15
°

30
'

(b)
195
°

30
'

(c)
164
°

30
'

(d)
344
°

30
'

144.

-L¡-e¡ -lM¡l
W.C.B
94
°

30
'
q-m
RB
q-h


(a)

N
4
°

30
'
W (b) S
4
°

00
'
E (c) S
4
°

30
'
W (d) S
85
°

30
'
E

145.

¢akÑL Ag­p­Vl ­r­œ ­Q­el Efl
------

¢V ¢h¾c¥-a j¡f -eJu¡ clL¡l


(a)
HL
(b)
c¤C
(c)
¢ae
(d)
Q¡l

146.

e£­Ql ­L¡e hš²hÉ¢V p¢WL


(a)
LÇf¡p p¡-iÑ -m¡L¡m HÉ¡VÊ¡Ln¡e à¡l¡ r¢aNËÙ¹ qu e¡


(b)
-L¡u¡XÊ
¡¾V¡m ¢hu¡¢lw J ¢l¢XEpX ¢hu¡¢lw H¢L ¢S¢ep


(c)

VÊ¥ ¢hu¡¢lw J jÉ¡N-e¢VL ¢hu¡¢lw Hl j-dÉ -L¡-e¡ ag¡v -eC



(d)
phL¢V hš²

C

p¢WL

147.

¢ejÀ¢m¢Ma fËL¡l
-

Hl Ag-pV Af¢VLÉ¡m -ú¡u¡l
-

Hl p¡q¡-kÉ -eJu¡ qu


(a)

(b)
¢akÑL
(c) a
Abh¡
b d)
-
L¡-e¡¢VC eu

148.

100 ­qƒ­l La HLl ?


(a)

100
(b)
150
(c)
250
(d)
1000

149.

HL Oe¢j ¢p-j-¾Vl JSe 1440 -L¢S q-m 1 hÙ¹¡ ¢p-j-¾Vl Buae q-h


(a)
0.03 Oe¢j
(b)
0.034 Oe¢j
(c)
0.3 Oe¢j
d)
-L¡-e¡¢VC eu

150.

P.W.D
Lb¡¢Vl f¤-l¡ Lb¡ qm



(a)

f¡h¢mL J-uc¡
l
¢Xf¡VÑ-j¾V


(b)

f¡h¢mL Ju¡V¡l
¢Xf¡VÑ-j¾V


(c)

f¡h¢mL Ju¡LÑn
¢Xf¡VÑ-j¾V


(d)

f¡h¢mL Ju¡LÑ¡
l

¢Xf¡VÑ-j¾V


MCQ type Objective Question Bank

Name of the Trade :
Amin Survey

Trade Code :
AMSV

A
nswer :

1.


b

2.


b

3.


a

4.


a

5.


b

6.


b

7.


c

8.


a



9.


b

10.


a

11.


a

12.


b

13.


b

14.


b

15.


c

16.


c

17.


a

18.


b

19.


c

20.


c

21.


c

22.


c

23.


a

24.


a

25.


b

26.


c

27.


b

28.


b

29.


b

30.


a

31.


a

32.


b

33.


c

34.


b

35.


a

36.


b

37.


b

38.


c

39.


b

40.


b

41.


c

42.


c

43.


c

44.


b

45.


a

46.


a

47.


c

48.


d

49.


b

50.


b

51.


d

52.


b

53.


c

54.


a

55.


b

56.


b

57.


d

58.


b

59.


c

60.


b

61.


a

62.


d

63.


c

64.


c

65.


b

66.


c

67.


b

68.


b

69.


a

70.


d

71.


a

72.


a

73.


b

74.


c

75.


b

76.


c

77.


c

78.


d

79.


b

80.


b

81.


b

82.


c

83.


b

84.


a

85.


b

86.


c

87.


b

88.


a

89.


b

90.


c

91.


b

92.


b

93.


a

94.


b

95.


a

96.


b

97.


b

98.


c

99.


b

100.


b

101.


b

102.


b

103.


c

104.


a

105.


c

106.


b

107.


b

108.


d

109.


c

110.


b

111.


c

112.


b



113.


b

114.


b

115.


b

116.


b

117.


b

118.


c

119.


a

120.


c

121.


b

122.


c

123.


a

124.


b

125.


c

126.


a

127.


c

128.


c

129.


b

130.


d

131.


b

132.


c

133.


d

134.


c

135.


a

136.


b

137.


c

138.


c

139.


c

140.


b

141.


c

142.


d

143.


c

144.


d

145.


b

146.


b

147.


a

148.


c

149.


b

150.


c