Atomic Structure Multiple Choice HW

rawfrogpondΠολεοδομικά Έργα

16 Νοε 2013 (πριν από 3 χρόνια και 9 μήνες)

119 εμφανίσεις


Atomic Structure Multiple Choice HW


PSI Chemistry

Name
-------------------------------------------


Wavelength and Frequency


1) What is the frequency, in Hz, of electromagnetic radiation that has a wavele
ngth of 0.55

m?

A)
5.5 x 10
8



B)

1.8 x 10
-
9



C)

1.6 x 10
8

D)
1.3 x 10
-
33



E)

1.3 x 10
33



2) What is the frequency of light, in Hz,

that has a wavelength
of

1.23 x 10
-
6
cm
?

A) 3.69




B)
2.44 x 10
16



C)
4.10 x 10
-
17

D)

9.62 x 10
12



E)

1.04 x 10
-
13


3) What is the wavelength of light (nm) that has a frequency of 3.22 x 10
14

Hz?

A) 932




B) 649




C)

8.66 x 10
22


D)

7.32 x 10
-
7



E)

1.05 x 10
6


4) What is the wavelength of light (nm) that has a frequency
4.25 x 10
14

Hz
?


A) 932




B) 706





C)
2
.39 x 10
23

D)
1.54 x 10
-
3



E)
1.07 x 10
6



5) The wavelength of a photon that has energy of
5.65 x 10
-
19
J

is __________ m.

A)
3.59 x 10
-
7



B)
2.64 x 10
6



C)
2.38 x 10
23

D)
4.21 x 10
-
24



E)
3.79 x 10
7


6) The energy of a photon that has a wavelength
of

10
.0 m is __________ J.
[

]

A)
ㄮ1㤠9‱
-
26



B)
5.5 x 10
25



C)

6.0 x 10
-
23

D)

2.7 x 10
9



E)
4.5 x 10
-
25


7) The energy of a photon that has a frequency of
7.75 x 10
14

Hz
is __________ J.

A)

8.08 x 10
-
50




B)
1.99 x 10
-
25



C)
5.12 x 10
-
19

D)
1.24 x

10
49



E)
1.26 x 10
-
19


8) What is the frequency
(Hz)
of a photon that has energy of

4.38 x 10
-
18

J
?

A) 436




B)
6.61 x 10
15



C)
1.45 x 10
-
16


D)

2.30 x 10
7



E)
1.31 x 10
-
9


9
) Of the following, _____
_radiation has the

longest wavelength and ____
__ r
adiation has the greatest energy:

Xray

ultraviolet visible


A) ultraviolet, Xray



B) visible, ultraviolet


C) Xray, Xray


D) visible, Xray



E) Xray
, visible


10) Which one of the following is correct?

A)
f
+ λ = c




B)

f / λ = c



C)
f = c

λ


D)

λ = cf




E)
f

λ


= c



11) The photoelectric effect is __________.

A) the total reflection of light by metals giving them their typical luster

B) the production of current by silicon solar cells when exposed to s
unlight

C) the ejection of electrons by a metal when struck with light of sufficient energy

D) the darkening of photographic film when exposed to an electric field

E) a relativistic effect


12) The wavelength of light emitted from a traf
fic light havin
g a frequency of6.15 x10
14

Hz

is _________.

A)
702 nm



B)
641 nm



C)
674 nm

D)
487 nm



E)
583 nm




13) A radio station broadcasts at
101.5 MHz
. The wavelength of the signal is __________ m.

[

]

A)
㌮30




B)
㈮26






㐮㜱



㈮㜵




E)
㌮34



ㄴ)⁔桥⁤ Br潧li攠wavelen杴g ⁡
1㈮2

杲慭⁢ lle琠瑲tvelin朠gt⁴ e⁳灥e搠df⁳潵n搠ds 彟_彟_彟

m
⸠.桥⁳灥敤
潦⁳潵湤⁩s ㌳ㄠ1⽳散⸠

A)
㈮2⁸㄰
-
34



B)
1.67 x10
-
34



C)
3.35 x10
-
33

D)
2.7 x10
-
37



E)

6.6 x10
-
31


15) The de Broglie wavelength of a __________ will have the shortest wavelength when traveling at 30 m/s.

A) marble



B) car




C) earth

D) uranium atom


E) hydrogen atom


16
) Electromagnetic ra
diation with a wavelength of
----

nm appears
as green light to the human eye. The
freq
uency of this light is


5.71 x10
14

Hz
.

A) 525



B)

425



C)
650

D)
1550




E)

571


17
) An FM radio station broadcasts electromagnetic r
adiation at a frequency of 99.5

MHz. The wavelength of this
radiation is _____
_____ m.

[

]

A)
㌮3ㄠ1㄰
6



B) 3.01




C)
3.018 x10
16

D)
3.018 x10
10



E) 0.302



18
) Electromagnetic r
adiation with a wavelength of 52
5 nm appears as green light to the human eye. The energy
of one photon of this light is __________ J.

[

]



ㄮ1㐠4㄰
-
3
1




B)
3.79 x10
-
28



C)
3.78 x10
-
19

D)
1.04 x10
-
22




E)
2.64 x10
18


19
) Electromagnetic radiation with a wavelength of 531 nm appears as green light to the human eye. The energy
of one photon of this light is

3.74 x10
-
19

J.

Thus, a laser that emits

2.3
x10
-
2

J
of energy in a pulse of light at
this wavelength produces __________ photons in each pulse.

[

]



㘮6⁸㄰
-
17




B)
6.2 x10
-
24




C)
6.8 x10
19

D)
6.15 x10
16




E)
6.5 x10
13



2
0
) The de Broglie wavelength of an electron with a velocity of
6.00 x10
6

m/s

is __________ m. The mass of the
electron is
9.11 x10
-
31 kg
.


A)
8.25 x10
9




B)
8.25 x10
12




C
)
1.21 x10
-
16


D)
1.21 x10
-
13




E)
1.21 x10
-
10



Atomic Models


21)

Which statement below correctly describes the responses of alpha, beta, and gamma radiation to an electric
field?

A)

Both beta and gamma are deflected in the same direction, while alpha shows n
o response.

B)

Both alpha and gamma are deflected in the same direction, while beta shows no response.

C)

Both alpha and beta are deflected in the same direction, while gamma shows no response.

D)

Alpha and beta are deflected in opposite directions, while gamma
shows no response.

E)

Only alpha is deflected, while beta and gamma show no response.


22)


The subatomic particles in the atomic nucleus are

A)
Protons, electrons


B)
Electrons, neutrons


C)
Protons, neutrons

D)
none of the above


E)
Neutrons, only neutr
ons


23)


The

-----

and
------

reside in the

nucleus
of an atom.

A)
electrons




B)
protons, neutrons, and electrons

C)
protons and neutrons


D)
protons and electrons



E)
protons

24)

Which one of the following is
not

true concerning cathode rays?

A)

They ori
ginate from the negative electrode.

B)

They travel in straight lines in the absence of electric or magnetic fields.

C)

They impart a negative charge to metals exposed to them.

D)

They are made up of electrons.

E)

The characteristics of cathode rays depend on the m
aterial from which they are emitted.


25)

The charge on an electron was determined in the __________.

A)

cathode ray tube, by J. J. Thompson

B)

Rutherford gold foil experiment

C)

Millikan oil drop experiment

D)

Dalton atomic theory

E)

atomic theory of matter


26)


________
__
-
rays consist of fast
-
moving electrons.

A)
Alpha



B)
Beta



C)
Gamma

D)
X




E)
none of the above


27)

The gold foil experiment __________.

A)

confirmed the plum
-
pudding model of the atom

B)

led to the discovery of the atomic nucleus

C)

was the basis for Tho
mson's model of the atom

D)

utilized the deflection of beta particles by gold foil

E)

proved the law of multiple proportions


28)

In the Rutherford nuclear
-
atom model, __________.

A)

the heavy subatomic particles, protons and neutrons, reside in the nucleus

B)

the th
ree principal subatomic particles (protons, neutrons, and electrons) all have essentially the
same mass

C)

the light subatomic particles, protons and neutrons, reside in the nucleus

D)

mass is spread essentially uniformly throughout the atom

E)

the three princip
al subatomic particles (protons, neutrons, and electrons) all have essentially the
same mass
and

mass is spread essentially uniformly throughout the atom


29)

Cathode rays are __________.

A)
neutrons



B)
x
-
rays



C)
electrons

D)
protons



E)
atoms


30)

Cat
hode rays are deflected away from a negatively charged plate because __________.

A)

they are not particles

B)

they are positively charged particles

C)

they are neutral particles

D)

they are negatively charged particles

E)

they are emitted by all matter


31)

In the abse
nce of magnetic or electric fields, cathode rays __________.

A)

do not exist

B)

travel in straight lines

C)

cannot be detected

D)

become positively charged

E)

bend toward a light source


32)

Of the three types of radioactivity characterized by Rutherford, which is/are
electrically charged?

A)
β
-
rays



B)
α
-
rays and β
-
rays


C)
α
-
rays, β
-
rays, and γ
-
rays

D)
α
-
rays



E)
α
-
rays and γ
-
rays


33)

Of the three types of radioactivity characterized by Rutherford, which is/are not electrically charged?

A)
α
-
rays



B)
α
-
rays, β
-
rays, and γ
-
rays

C)
γ
-
rays


D)
α
-
rays and β
-
rays


E)
α
-
rays and γ
-
rays

34)

Of the three types of radioactivity characterized by Rutherford, which are particles?

A)
β
-
rays

B)
α
-
rays, β
-
rays, and γ
-
rays

C)
γ
-
rays

D)
α
-
rays and γ
-
rays

E)
α
-
rays and β
-
ray
s


35)

Of the three types of radioactivity characterized by Rutherford, which is/are not particles?

A)
β
-
rays



B)
α
-
rays and β
-
rays


C)
α
-
rays

D)
γ
-
rays



E)
α
-
rays, β
-
rays, and γ
-
rays


36)

Of the following, the smallest and lightest subatomic particle is t
he __________.

A)
neutron



B)
proton



C)
electron

D)
nucleus



E)
alpha particle


37)


All atoms of a given element have the same __________.

A)
mass



B)
number of protons


C)
number of neutrons

D)
density



E)
number of electrons and neutrons


38)


The nucleus of an atom does not contain __________.

A)
protons



B)
protons or neutrons


C)
neutrons

D)
subatomic particles


E)
electrons


39)

The nucleus of an atom contains __________.

A)
electrons



B) protons



C)
neutrons

D)
protons and neutrons

E)
protons, neutrons, and electrons


Bohr Model


40
) If

r
1

is the smallest orbital radius around a single proton, then

r4

is equal to


[

]

A)
1
6

r
1
.




B) 12

r
1
.




C) 6

r
1
.


D) 2.45

r
1
.




E
)
0.17

r
1
.


41
) The binding energy of the hyd
rogen atom in its ground state is
-
13.6 eV. What is the energy when it is in the


n = 4

state?


[

]


A)′ 7㈠2V
†††



B)
-
㈮22⁥V
†††



䌩‰ 㔴㐠4V
†††



-
〮㠵








㐴 敖



)† ⁨y摲潧敮 慴am⁩渠nh攠er潵湤⁳瑡t攠e扳潲扳⁡ p桯瑯渠nf⁥ 敲gy
ㄲ.〹⁥V⸠.T漠o桩ch⁳瑡t攠睩ll 瑨t 敬散瑲潮
mak攠e⁴牡湳i瑩o渿


[

]


A) =′
†††



B) =″
†††



䌩 = 4
†††


䐩 = 5





䐩 =
6


㐳)†W桡琠ts⁴ e

慭潵湴n潦
敮敲ey

r敱畩re搠do⁲敭潶攠瑨t†敬散瑲o渠nrom

湥畴牡u⁨ydr潧敮 慴am?



A)′ .㈠2V
†††



B)‱ .㘠6V
†††



䌩‶ 㠠8V
†††



㌮3eV




E
) 湥 ⁴ 攠eiv敮⁡湳wers



)†䥮慫i湧⁡ 瑲慮si瑩潮⁦r潭 s瑡t攠e =‱ t漠o瑡t攠e = ㈬2瑨攠ey摲潧敮 慴am m畳t



A)⁡ s潲戠愠a桯t潮 ⁥ 敲ey ㄰⸲⁥ .
†† †


B)⁥ i琠t⁰ 潴on ⁥ 敲ey ㄰⸲.敖.
†††


C
)⁡ s潲戠o⁰ 潴on ⁥ 敲gy ㄳ⸵㠠8V.
† †


䐩⁥ i琠t⁰ 潴潮 潦⁥ 敲ey ㄳ⸵㠠8V.



E
) 湥 ⁴ 攠eiv敮⁡湳wers



)† 桥⁥ 散瑲潮 潦⁡ hy摲潧敮⁡ 潭 mak敳⁡ 瑲慮siti潮⁦r潭⁴ 攠e‽‵⁳瑡t攠瑯tth攠e =′ st慴a⸠.W桡琠ts⁴ 攠
睡w敬e湧t栠hf⁴ 攠敭i瑴t搠d桯瑯n
?


[

]


A)″ 㐠4m
†††



B)‴
0


†††



䌩‴ ㌠湭
†††


䐩‵ ㌠湭





㈳2





46
) In state n = 1, the energy of the hydrogen atom is
-
13.58 eV. What is its energy in state n = 2?


[

]


A)
-
㘮69⁥V
†††



B)
-
㐮43⁥V
†††




-
㌮3〠敖
†††


D

-
ㄮ1ㄠ敖




E

-
0
⸵.⁥V




)† 桥 wavel敮杴g 潦⁡ ruby l慳敲⁩s 㘹4⸳.湭⸠.W桡琠ts⁴ e⁥ 敲ey 摩ff敲敮e攠ee瑷敥n⁴ e⁴w漠敮敲gy⁳t慴as
inv潬ve搠d渠n慳敲⁡e瑩潮?


[

]


A)‱ 5㌷ 敖
†††



B)‱ 6㐶 敖
†††



䌩‱ 㜸㘠6V
†††


䐩‱ 㠱㈠2V




E
)

ㄮ1
㔱 敖



)† 渠nl散瑲潮 is潶i湧 慢潵琠t⁳i湧l攠er潴on⁩n⁡ 潲扩琠th慲慣瑥物ze搠dy = 4⸠⁈.w慮y 潦⁴ 攠el散瑲潮❳⁤
Br潧lie wavel敮杴gs⁦i琠i湴n 瑨t⁣irc畭f敲敮e攠ef⁴ is牢 琿


[

]


A)‱
†††




B)′
†††




䌩‴
†††


䐩‱











ANSWERS


1) A

2) B

3) A

4) B

5) A

6) A

7) C

8) B

9) D

10) E

11) C

12) D

13) B

14) B

15) C

16) A

17) B

18) C

19) D

20) E


21)

D

22)

C

23)

C

24)

E

25)

C

26)

B

27)

B

28)

A

29)

C

30)

D

31)

B

32)

B

33)

C

34)

E

35)

D

36)

C

37)

B

38)

E

39)

D


40
)
A

41
)
D


42
) B


43
) B


44
)
A

45) B


46
)
C


47
)
C


48
)

C