риложение 1. 1. бр зцы тестовых з д ний по теории обучения ...

incandescentnonΒιοτεχνολογία

10 Δεκ 2012 (πριν από 4 χρόνια και 6 μήνες)

358 εμφανίσεις

1

￿риложение 1.
1. ￿бр￿зцы тестовых з￿д￿ний по теории обучения иностр￿нным язык￿м:
￿) выберите пр￿вильный ответ (8 з￿д￿ний)
￿ели обучения ￿￿ в ￿￿ определяются
a) потребностями отдельной личности;
b) соци￿льным з￿к￿зом обществ￿;
c) возр￿стными особенностями уч￿щихся;
d) соци￿льным з￿к￿зом обществ￿ и возр￿стными особенностями уч￿щихся

б) выберите пр￿вильные ответы (8 з￿д￿ний, выбор из 4 ответов)
￿ прием￿м прямого способ￿ сем￿нтиз￿ции относятся:
a) перевод-толков￿ние;
b) использов￿ние зрительной н￿глядности;
c) опор￿ н￿ созвучие в ￿￿ и ￿￿;
d) определение зн￿чения н￿ основе словообр￿зов￿тельных элементов.

в) соотнесите (4 з￿д￿ния)
з
￿д￿чи обучения ￿￿ формулировки
1.обр￿зов￿тельные a) формиров￿ть у уч￿щихся положительное отношение к тр￿дициям
стр￿н изуч￿емых языков
2.р￿звив￿ющие b) н￿учить уч￿щихся вести ди￿лог-р￿сспрос н￿ основе ди￿лог￿-
обр￿зц￿
3.воспит￿тельные c) р￿звитие интеллекту￿льных опер￿ций школьников
4. пр￿ктические d) позн￿комить уч￿щихся с системой обр￿зов￿ния в стр￿не
изуч￿емого язык￿

г) уст￿новите пр￿вильную последов￿тельность (5 з￿д￿ний)
уровней вл￿дения ￿￿ в «￿зыковом портфеле»:
a) свободного вл￿дения; b) пороговый; c) выжив￿ния; d) допороговый; e) высокий;
f) пороговый продвинутый.

2. ￿ритерии ￿н￿лиз￿ урок￿ ￿￿
1. ￿пределите степень коммуник￿тивности урок￿ (высок￿я, средняя, низк￿я). ￿риведите
конкретные примеры ре￿лиз￿ции принцип￿ коммуник￿тивности.
2. ￿пределите степень плотности общения н￿ уроке (высок￿я, средняя, низк￿я). ￿риведите
конкретные примеры для подтверждения своих выводов.
3. ￿￿зовите виды упр￿жнений, используемых н￿ уроке. ￿риведите конкретные примеры.
4. ￿￿зовите, к￿кие ￿￿￿ выступ￿ли н￿ уроке в к￿честве цели обучения, ￿ к￿кие — в к￿честве
средств￿ обучения. ￿риведите конкретные примеры.
5. ￿￿зовите, к￿кие опоры использов￿л учитель н￿ уроке, для формиров￿ния и р￿звития к￿ких
речевых н￿выков и умений они использов￿лись. ￿риведите конкретные примеры.
6. ￿пределите х￿р￿ктер речевых ситу￿ций, используемых н￿ уроке (ре￿льные, учебные).
￿риведите конкретные примеры.
7. ￿￿зовите объекты, виды и формы контроля, используемые н￿ уроке. ￿риведите
конкретные примеры.
8. ￿￿зовите приемы испр￿вления ошибок в речи уч￿щихся. ￿риведите конкретные примеры.
9. ￿пределите воспит￿тельные, обр￿зов￿тельные и р￿звив￿ющие з￿д￿чи урок￿. ￿одтвердите
свои выводы конкретными пример￿ми.
10. ￿пределите уровень речемыслительной ￿ктивности уч￿щихся н￿ уроке (высокий, средний,
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
2

низкий). ￿риведите конкретные примеры.
11. ￿￿зовите приемы формиров￿ния/поддерж￿ния мотив￿ции школьников к изучению ￿￿.
￿риведите конкретные примеры.
12. ￿￿зовите методы обучения, используемые н￿ уроке (озн￿комление, тренировк￿,
применение). ￿риведите конкретные примеры.
13. ￿￿зовите средств￿ обучения, используемые н￿ уроке.


￿риложение 2.
￿емоверсии з￿д￿ний по ￿нглийскому языку
READING
Part 1.
Guantanamo Bay
U.S. Naval Base Guantanamo Bay is the oldest U.S. base overseas and the only one in a Communist
country. Located on the southeast corner of Cuba, the base is about 400 air miles from Miami, Florida.
In December 1903, the United States leased the 45 square miles of land and water for use as a coaling
station. A treaty reaffirmed the lease in 1934 granting Cuba and her trading partners free access through
the bay, payment of $2,000 in gold per year, equating to $4,085 today, and a requirement that both the
U.S. and Cuba must mutually consent to terminate the lease.
Diplomatic relations with Cuba were cut in 1961 by President Eisenhower. At this time, many Cubans
sought refuge on the base. U.S. Marines and Cuban militiamen began patrolling opposite sides of the
base's 17.4 mile fenceline. Today, U.S. Marines and Cuba's "Frontier Brigade" still man fenceline posts
24 hours a day.
In October 1962, many base employees were evacuated to the United States as President. Kennedy
announced the presence of Soviet missiles in Cuba. This was the start of the Cuban Missile Crisis which
resulted in a naval quarantine of the island until the Soviet Union removed the missiles. Another crisis
arose just 14 months later, when Castro cut off water and supplies to the base in retaliation for several
incidents in which Cuban fishermen were fined by the U.S. government for fishing in Florida waters.
Since then, Guantanamo Bay has been self-sufficient and its desalination plant produces 3.4 million
gallons of water and more than 800,000 kilowatt hours of electricity daily.
The primary mission of Guantanamo Bay is to serve as a strategic logistics base for the Navy’s Atlantic
Fleet and to support counter drug operations in the Caribbean. The US detention camp at Guantanamo
Bay was established to hold suspected terrorists captured on the battlefields of Afghanistan. The US
defence department says their detention is a matter military necessity in the "war on terror". Pentagon
officials insist the US is entitled them to hold "enemy combatants" - who do not enjoy the rights of
prisoners of war or US citizens accused of crimes - without charges or trial for the duration of hostilities
The camp has come under intense scrutiny since it began to receive foreign detainees in 2002. The camp
currently houses about 460 detainees from about 40 countries, and is said to include terrorist suspects
picked up in Eastern Europe and Africa.
The US has faced frequent attacks for holding inmates without trial and for their alleged mistreatment.
United Nations human rights investigators have called for the camp's immediate closure. But the US
government has been steadfast in its defense of the camp and says inmates are treated humanely.
However, the UN says it has evidence that torture has taken place at the prison. Its allegations include the
force-feeding of hunger strikers through nasal tubes and the simultaneous use of interrogation techniques
such as prolonged solitary confinement and exposure to extreme temperatures, noise and light.
Many of the inmates have had mental breakdowns. Three detainees took their own lives in 2006 - the first
to succeed in doing so, though there had been earlier attempts. Inmates have been denied access to a
lawyer. The human rights group Amnesty International called the camp "the gulag of our times" and also
called for it to be shut down.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
3

Military officials complain that those who call for the camp's closure fail to see the bigger picture - that
many of the detainees are still dangerous and would attack the US if released.


Choose the correct variant;

1. Guantanamo Bay is …

a) located at the southeast corner of the oldest U.S. base overseas
b) the only American overseas naval base
c) situated on the Island of Cuba
d) the oldest U.S. air base near Florida
2. The United States …

a) purchased 45 square miles of land and water from Cuba for $2,000
b) rented 45 square miles of land and water to Cuba for use as a coaling station
c) rented 45 square miles of Cuban territory for use in coal business
d) sold 45 square miles of land and water to Cuba for $4,085
3. The Cuban Missile Crisis ended in …

a) the US cutting diplomatic relations with Cuba
b) the elimination of Soviet missiles from Cuba
c) the evacuation of the base employees to the United States
d) the detention of Cuban fishermen in Florida waters
4. The word retaliation means …

a) requital
b) rehabilitation
c) remission
d) reconciliation
5. Guantanamo Bay is supposed to function as …

a) strategic rear services for the US Atlantic Fleet
b) disguise for drug trafficking in the Caribbean
c) logical continuation of the 1960-s foreign policy
d) a place for war criminals’ execution
6. Since 2002 the detention camp at Guantanamo Bay

a) has been receiving foreign donations
b) has been attacked by enemy combatants
c) has been conducting investigations and trials
d) has been subject to great attention
7. The inmates of the detention camp …

a) refuse from the rights of prisoners of war
b) do not have the same rights as Americans accused of crimes
c) call for the camp's immediate closure
d) deny hostility to the US defence officials.
8. According to American military officials, …

a) there is some evidence that torture has taken place at the prison
b) the detention camp functions as a deterrent and prevents further attacks on the US
c) the use of cruel interrogation techniques is appropriate in the war on terror
d) the US government is too steadfast in its defense of the camp.
9. Among the alleged tortures in the camp the one that has not been mentioned is …

a) hunger
b) isolation
c) exposure to heat or cold
d) exposure to loud sounds
10. The horrors of the prison caused …

a) mass mental breakdowns of the guards
b) the first successful escape
c) refusal of the lawyers to meet the inmates
d) several attempts of suicide, three of which were successful.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
4



Part 2.
Choose the sentences below to fill in the blanks. There are 2 odd sentences:
Genetically Modified Food
Genetically modified foods are items that have had their DNA changed through genetic engineering. (1)
…, GM foods were first put on the market in the early 1990s. GM crops have been widely adopted in the
United States, Argentina, Brazil, South Africa, India, and China, where the agriculture is a major part of
the total economy.
The most common modified foods are derived from plants: soybean, corn, canola, and cotton seed oil. (2)
…. These commonly focus on the long-term health effects for anyone eating them, environmental safety,
labeling and consumer choice, food security, poverty reduction, environmental conservation, and
potential disruption or even possible destruction of the food chain. The multi-national corporations and
governments engaged in the genetic engineering of food claim the technology to be a boon for the human
race, (3) … The first commercially grown genetically modified crop was the tomato, which was made
resistant to rotting. It was allowed to release the tomatoes into the market in 1994 without any labeling. It
was welcomed by consumers who purchased the fruit at two to five times the price of regular tomatoes.
(4) … The labeling and pricing were designed as a marketing experiment, (5) …. However, Dr. Árpád
Pusztai found that the rats consuming GM foods in his study had developed potentially precancerous cell
growth in the digestive tract, inhibited development of their brains, livers, and testicles, partial atrophy of
the liver, and immune system damage. (6) … Upon his appearing on television where he expressed his
concerns that the government and companies were using the population as Guinea pigs, (7) …. The
attitude towards GM foods only got worse (8) ….
a) he concluded that it was not the insecticide gene that was inserted, but was the process of genetic
engineering itself.
b) however, production problems and competition from a conventionally bred, longer shelf-life
variety prevented the product from becoming profitable.
c) unlike conventional genetic modification that is carried out through breeding and that have been
consumed for thousands of years
d) and the use of this technology outside secure laboratory environments represents multiple
unacceptable risks to both farmed and wild ecosystems
e) which proved, at the time, that European consumers would accept genetically engineered foods
f) after outbreaks of Mad Cow Disease weakened consumer trust in government regulators
g) many major controversies surround genetically engineered crops and foods
h) Europeans were outraged, and within a week every major food company committed to not
purchase GM foods
i) increasing use of GM in major crops has caused a major power shift in agriculture towards
Biotechnology companies, which are gaining more control over the production chain of crops and
food, and over the farmers
j) while many health-conscious people believe it to be a potential and/or actual disaster.

Key
Part 1.
1. c
2. c
3. b
4. a
5. a
6. d
7. b
8. b
9. a
10. d
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
5

Part 2.
1. c
2. g
3. j
4. b
5. e
6. a
7. h
8. f
d, I – odd sentences

III. LEXICO-GRAMMATICAL TEST
Fill in the blanks with words in the correct grammatical form:

LONG BEFORE the white man set (1) … on American soil, the American Indians, or rather the
Native Americans, (2) … living in America. When the Europeans came here, there were probably about
10 million Indians populating America north (3) … present-day Mexico. It is believed that the first Native
Americans arrived during the last ice-age, approximately 20,000 - 30,000 years ago through a land-bridge
across the Bering (4) …, from northeastern Siberia into
Alaska
. The oldest documented Indian cultures in
North America are Sandia (15000 BC), Clovis (12000 BC) and Folsom (8000 BC)
(5) … it is believed that the Indians originated in Asia, few if any of them came from India. The name
"Indian" was first (6) … to them by
Christopher Columbus
, who believed mistakenly that the mainland
and islands of America were part of the Indies, in Asia.
So, when the Europeans started to arrive in the 16th- and 17th-century they were met by Native
Americans, and enthusiastically so. The Natives regarded their (7)…-complexioned visitors as something
of a marvel.
However, conflicts eventually arose. As a starter, the arriving Europeans seemed attuned to (8) … world,
they appeared to be oblivious to the rhythms and spirit of nature. (9) … to the Europeans - and the Indians
detected this - was something of an obstacle, even an enemy. It was also a commodity: a forest was so
many board feet of timber, a beaver colony so many (10) …, a (11) … of buffalo so many robes and
tongues. Even the Indians (12) … were a resource - souls ripe for the Jesuit, Dominican, or Puritan
plucking.
The Europeans brought with them not only a desire and will to conquer the new continent for all its
material richness, but they also brought with them diseases that hit the Indians hard. Conflicts developed
between the Native Americans and the Invaders, the (13) … arriving in overwhelming numbers, as many
"as the stars in heaven". The Europeans were accustomed to own land and (14) … claim to it while they
considered the Indians to be nomads with no interest to claim land ownership. The conflicts led to the
Indian Wars
. In these wars the Indian tribes were (15) … a great disadvantage because of their modest
numbers, nomadic life, lack of advanced weapons, and unwillingness to cooperate, even in their own
defense.
Key
1) foot

6) applied 11) herd
2) had been

7) white/pale 12) themselves
3) of

8) another / a different 13) latter
4) Sound / Strait

9) Nature 14) laid
5) Although/though

10) pelts/skins/fells 15) at

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
6

￿риложение 3.
￿емоверсии з￿д￿ний по немецкому языку
I. Lesen Sie und wählen Sie die richtige Variante.
Atheismus-Werbung erobert den Globus
“Die Welt”, 25. Januar 2009 (Fragment)
Eine Idee macht rund um die Welt Schule: Seit Beginn des Jahres werben Atheisten auf
britischen Bussen mit ketzerischen Sprüchen. Auch in Spanien geht es gottlos auf öffentlichen
Verkehrsmitteln zu. Nun sind in Italien, Kanada und Australien ähnliche Kampagnen in
Planung.
„Wahrscheinlich gibt es keinen Gott – also hör' auf, dir Sorgen zu machen und genieße
das Leben„: Dieser Spruch prangt seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse. Das
Beispiel macht rund um die Welt Schule: Schon ziert der Slogan Stadtbusse von Barcelona im
katholischen Spanien. In Italien, Kanada und Australien sind ähnliche Kampagnen in Planung.
Eine Werbeagentur in Australien weigerte sich sogleich, atheistische Plakate aufzuhängen. Und
während in London 200 Beschwerden beim britischen Werberat eingingen, ging ein Pfarrer in
Madrid zum Gegenangriff über und wirbt: „Gott gibt es doch. Genieße das Leben mit Christus.“
Die Spanische Union der Atheisten und Freidenker (UAL) verkündet auf Bussen in
Barcelona in lebhaften Farben, es gebe „wahrscheinlich keinen Gott“. „Diese Kampagne richtet
sich an die Atheisten, die regelmäßig mit der Hölle und anderen Qualen bedroht werden“, sagt
Albert Riba von der UAL. „Wir wollen ihnen sagen: Macht Euch keine Sorgen.“ Die Aktion soll
je nach Spendenaufkommen auf weitere Städte ausgedehnt werden. Riba glaubt, dass die Debatte
überfällig ist in einem Land, in dem sich „ein Fünftel der Bevölkerung als atheistisch
bezeichnet“. Eine solche Botschaft „wäre vor einigen Jahren noch unmöglich gewesen“, schätzt
Student Marc an Bord eines „atheistischen“ Busses der Linie 14.
Angestoßen hat die theologische Debatte im öffentlichen Nahverkehr die britische
Autorin Ariane Sherine – als Reaktion auf düstere Drohungen christlicher Organisationen auf
Londoner Bussen. Dass sie als Atheistin eines Tages in der Hölle schmoren werde, wollte
Sherine nicht unwidersprochen hinnehmen. In kürzester Zeit sammelte sie mit Hilfe der
Britischen Humanistischen Vereinigung umgerechnet mehr als 150.000 Euro an Spenden. Damit
ließ sie die Botschaft, es gebe keinen Gott, auf 800 Busse und in der Londoner U-Bahn
plakatieren.
Konfrontiert mit der Londoner Kampagne ging ein evangelischer Pfarrer in Madrid zum
Gegenangriff über. Fuenlabrada Paco Rubiales buchte Bus-Werbeflächen und verkündete: „Gott
gibt es doch.“ Die nötigen 2000 Euro für die dreimonatige Kampagne kommen nach seinen
Worten „ausschließlich aus der Kollekte der Kirchgänger“. Ein Rentner in Aluche im Süden
Madrids reagiert verärgert auf den Slogan: „Das ist eine Lüge. Gott gibt es nicht. Wenn ich
solche Botschaften sehen will, brauche ich doch nur in eine Kirche zu gehen.“
Was ist richtig?
1. Eine Idee macht rund um die Welt Schule.
a) Eine Idee wird rund um die Welt verbreitet.
b) Eine Idee wird von vielen nachgeahmt.
c) Eine Idee erzieht die Menschen rund um die Welt.
d) Eine Idee ist für viele Schulen rund um die Welt gleich.
2. Dieser Spruch prangt seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse.
a) Dieser Spruch steht seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
7

b) Dieser Spruch leuchtet seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse.
c) Dieser Spruch ist seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse kaum zu sehen.
d) Dieser Spruch ist seit Beginn des Jahres auf Hunderten britischer Busse so befestigt, dass
ihn jeder sieht.
3. Was steht im Text?
a) Ein Fünftel der Bevölkerung von London bezeichnet sich als atheistisch.
b) Ein Fünftel der Bevölkerung in Barcelona bezeichnet sich als atheistisch.
c) Ein Fünftel der Bevölkerung von Spanien bezeichnet sich als atheistisch.
d) Ein Fünftel der Bevölkerung jedes Landes bezeichnet sich als atheistisch.
4. Der Nahverkehr bedeutet … .
a) Verkehr von Zügen und Autos auf kurzen Strecken
b) Autoverkehr im Stadtzentrum
c) Verkehr zwischen zwei Großstädten
d) Busverkehr zwischen dem Stadtzentrum und dem Flughafen
5. Die Kollekte ist … .
a) Haushalt der Kirche
b) das durch eine Kirche gesammelte Geld
c) das durch eine Kirche verdiente Geld
d) die kollektiven Spenden der Firmen
6. Konfrontieren ist ein anderes Wort für … .
a) protestieren
b) diskutieren
c) reagieren
d) gezwungen sein, sich damit . auseinanderzusetzen, was unangenehm ist
7. Albert Riba ist … .
a) katholisch
b) atheistisch
c) protestantisch
d) rechtgläubig
8. Die theologische Debatte im öffentlichen Nahverkehr … .
a) hat die britische Autorin Ariane Sherine ins Rollen gebracht.
b) hat die britische Autorin Ariane Sherine angesprochen.
c) wurde von der britischen Autorin Ariane Sherine geleitet.
d) wurde von den christlichen Organisationen eröffnet.
9. Ein evangelischer Pfarrer in Madrid … .
a) nahm keine Rücksicht auf die Londoner Kampagne
b) unterstürzte die Londoner Kampagne
c) nahm an der Londoner Kampagne teil
d) protestierte gegen die Londoner Kampagne
10. Warum reagiert ein Rentner in Aluche verärgert auf den Slogan „Gott gibt es doch”?
a) Er ist atheistisch.
b) Er geht in die Kirche nicht
c) Er vertraut der Kirche nicht.
d)Er ärgert sich darüber, dass für die Plakate mit dem Slogan viel Geld ausggegeben
wird

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
8

Lösungen
1) b 2) d 3) c 4) a 5) b
6) d 7) b 8) a 9) d 10) c

II. Lesen Sie. Setzen Sie die Sätze in richtiger Reihenfolge ein.
Achtung! Zwei Sätze passen nicht.
Wie Musik das Gehirn heilt (Fragment)
Der englische Musiker Clive Wearing ist in einer Endlosschleife des Jetzt gefangen.
[ 1. ... ] Seine Erinnerungen sind wie ausgelöscht. Schlimmer noch: Sein Kurzzeitgedächtnis hält
nur für wenige Sekunden. [ 2. ... ] Vor allem sich selbst. Für einen Wimpernschlag fühlt er sich,
als wäre er zum ersten Mal aufgewacht. Für einen einzigen Moment. Bis der wieder vergeht. [3.
… ] Und wieder. „Immer aufs Neue erwache ich aus einem Alptraum. Es fühlt sich an, als sei
ich tot gewesen“, sagt er oft.
Verwirrrt, verloren, verzweifelt. Das Zimmer, das er in der Klinik sieben Jahre bew
ohnte, hat er
nie als sein eigenes erkannt. Nun sitzt Wearing an seinem elektrischen Klavier. “Spielen Sie
doch mal eines dieser Bach-Prläludien,” bittet ihn der New Yorker Neurologe Oliver Sacks. [ 4.
… ] Doch dann beginnt er trotzdem, das Prläludium Nr.9 zu spielen, improvisiert und endet mit
einem dramatischen Slussakkord. Nach sieben Jahren in einem Zustand depressiven Dämmerns
hat das Instrument ein neurologisches Wunder vollbracht: [5. … ].
A. Er kann sich rasieren, kleiden oder telefonieren.
B. Clive Wearing kann Gespräche führen, sich frei bewegen, alltägliche Dinge erledigen.
C. Und dann wieder.
D. Durch eine Gehirninfektion wurden große Teile seines Gedächtnisses und des Stirnhirns
zerstört.
E. „Die habe ich noch nie gespielt,“ erwidert Wearing.
F. Dann erlebt er die Welt und alles darin wieder ganz neu.
G. Automatisch, ohne nachzudenken.

Lösungen
1) D 2) F 3)C 4) E 5) B


III. Lexisch-grammatische Aufgabe: Füllen Sie die Lücken aus.
Schöne Aussichten!

Seit 1989 gab es keinen so turbulenten Herbst mehr in Deutschland 1) ____
in diesem Jahr. Die
amerikanische 2) ___________
entwickelte sich rasch zu einer internationalen Wirtschaftskrise.
In Deutschland 3)_________
nicht nur reiche Leute um ihre Investitionen und Spareinlagen,
gerade junge Menschen sind beunruhigt und fragen ihre Eltern und Lehrer, wie es überhaupt zu
dieser Krise kommen 4)______
. Obwohl sie viel weniger Geld haben und für sie Aktien oder
Fonds kaum 5)____
Rolle spielen, spüren sie, dass ihre Zukunft im Gegensatz zu der ihrer Eltern
mehr finanzielle Risiken 6)________
. Auf die Tatsache, dass nun selbst das gute alte Sparbuch
nicht mehr ganz sicher ist, 7)_________
Jugendliche resignierend. Es lohne sich jetzt nicht, hart
zu arbeiten, das große Geldverdienen könne später kommen, meinen einige. Jugendliche können
von der Wirtschaftskrise ganz unmittelbar 8)_________
sein - zum Beispiel wenn der Vater
seinen Job verliert, weil die Firma 9)_________
abbauen muss und das Geld zu Hause knapp
wird. Manager und Banker haben in diesem Herbst bei jungen Menschen stark an Ansehen 10)
_______ . Jetzt sind besonders die Politiker gefragt, Jugendliche davon zu überzeugen, dass die
Soziale Marktwirtschaft mehr als 11)_____
eine tolle Idee ist. Wenn junge Menschen
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
9

gesellschaftliche Werte nicht mehr mittragen, kann das einen Staat 12)_________
Wanken
bringen. Vor 40 Jahren waren Studenten in Deutschland so unzufrieden, dass sie auf 13)_______

gingen. Aus den Demonstrationen von 1968 wurde eine Protestbewegung, die einer ganzen
Generation ihren 14)_______
gab: die 68er. […]

Lösungen
1) wie 2) Finanzkrise 3) fürchten 4) konnte
5) eine 6) bereithält/hat 7) reagieren 8) betroffen
9) Arbeitsplätze 10) verloren 11) nur 12) ins
13) die Straße 14) Namen


￿риложение 4.
￿емоверсии з￿д￿ний по фр￿нцузскому языку
I. Lisez le texte et faites le test:
Délinquance en baisse, violences et vols à main armée en hausse en 2008
PARIS (AFP) - 19/01/2009 15h19
Michèle Alliot-Marie s'est félicitée lundi de la baisse de 0,86% de la délinquance en 2008,
marquée cependant par une hausse des violences aux personnes, particulièrement au sein de la
famille, et par des vols à main armée contre lesquels elle a annoncé un "plan de lutte" spécifique.
L'ensemble des statistiques concernant les faits de délinquance recensés l'année dernière par
l'Observatoire national de la délinquance (OND) ont été présentés et commentés lundi, place
Beauvau, par son président, Alain Bauer, et la ministre de l'Intérieur.
3.558.329 crimes et délits ont été constatés par l'ensemble des services de police en 2008, contre
3.589.293 en 2007, lorsque la baisse de la délinquance générale avait atteint 3,66%. Le bilan de
la délinquance générale fait apparaître une augmentation de 2,40% du nombre des violences aux
personnes, point noir de la délinquance depuis 1996, qui avait connu en 2007 un léger reflux (-
0,21%).
Dans le même temps, les vols à main armée ont globalement augmenté de 15,40%,
particulièrement ceux visant les établissements industriels et commerciaux passés de 2.907 en
2007 à 3.502 en 2008, soit une hausse de 20,46%. "Je note que le total des faits constatés n'a
jamais été aussi faible depuis onze ans", a dit Mme Alliot-Marie, ajoutant: "si les violences aux
personnes ont augmenté en 2008, malgré la baisse des violences crapuleuses, c'est
majoritairement le fait de la hausse des violences intrafamiliales".
Pour "mieux appréhender, et mieux combattre ce phénomène" de hausse des violences au sein de
la cellule familiale, elle a annoncé avoir confier au préfet Philippe de Lagune, secrétaire général
du Comité interministériel de prévention de la délinquance, une mission en ce sens.
M. Bauer a souligné que si les violences physiques crapuleuses avaient diminué de 5%, les "non
crapuleuses", c'est-à-dire gratuites, avaient progressé "de 6,4%".
"C'est le sujet de préoccupation le plus important", a dit le président de l'OND, en estimant que
cela correspondait "à l'évolution de la société".
Si les causes des violences intrafamiliales "sont multiples, avec l'alcool (qui) y joue certainement
un rôle très important", a relevé pour sa part Mme Alliot-Marie, elles sont également un
"domaine dans lequel les forces de police et de gendarmerie ont le plus de mal à intervenir, parce
qu'on est au coeur de la vie privée".
S'agissant des vols à main armée, autre sujet de préoccupation, la ministre a annoncé le
lancement d'un "plan de lutte", dans "les prochaines semaines", soulignant que de nombreux vols
avaient été commis en région parisienne dans "de petits commerces de proximité" avec des
"armes à feu réelles ou factices".
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
10

L'OND a comptabilisé en revanche une baisse de 5,08% des atteintes aux biens, qui représentent
près des deux-tiers de la délinquance générale. Il a recensé également près de 400.000 infractions
économiques et financières, une catégorie elle aussi en hausse de 10,31%, contre lesquelles la
ministre a lancé un plan tout récemment.


TEST DE LECTURE

1. Le nombre général de délits en France en 2008
a) a diminué
b) est resté au même niveau
c) a augmenté
d) n’est pas encore annoncé

2. La comparaison entre les deux dernières années a montré
a) une baisse de la délinquance générale, plus importante en 2008 qu’en 2007
b) une baisse de la délinquance, moins importante en 2008 qu’en 2007
c) la même baisse de la délinquance en 2008 et en 2007
d) une hausse en 2007 et une baisse en 2008

3. La violence aux personnes représente un grand problème depuis
a) 13 ans
b) 20 ans
c) 10 ans
d) 17ans

4. Le type de violence aux personnes qui a été surtout répandu en 2008 :
a) vols à main armée
b) violences au sein de la famille
c) attentats sur la voie publique
d) viols

5. La mission de comprendre et de lutter contre le phénomène des violences intrafamiliales a été
confiée :
a) à la ministre de l’Intérieur
b) au président de l’OND
c) au secrétaire général du Comité interministériel
d) au premier ministre

6. Si on compare les pillages et les violences gratuites, on peut constater que
a) les premiers sont en baisse, les seconds sont en hausse
b) les premiers sont en hausse, les seconds sont en baisse
c) les premiers sont en baisse, les seconds sont au même niveau
d) les premiers sont au même niveau, les seconds sont en hausse

7. La police a le plus de difficultés à combattre
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
11

a) les vols à main armée
b) les infractions économiques et financières
c) les violences intrafamiliales
d) les atteintes aux biens

8. Il existe déjà un projet de lutte contre
a) les vols à main armée
b) les infractions économiques et financières
c) les violences intrafamiliales
d) les atteintes aux biens

9. Les vols à main armée sont commis surtout dans
a) les banques
b) les établissements industriels
c) les petits magasins
d) les hôpitaux

10. Le nombre d’atteintes aux biens en 2008
a) a augmenté
b) a diminué
c) est resté au même niveau
d) est réduit à rien

CORRIGES

1 .a
2. b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. c
8. a
9. c
10. b

II. Lisez et complétez le texte avec les phrases qui conviennent:
La congélation du corps humain
Des sociétés commerciales proposent aux gens de souscrire un contrat en payant a peu près
l'équivalent de 700 000 francs français et eux s'engagent, au moment de la mort de la personne,
de la congeler et de la maintenir à quelque moins 196 degrés Celsius pendant un temps indéfini
pour eventuellement que cette personne puisse être reveillée dans le futur et ressuscitée, en
quelques mots. Plus concrètement, quelles sont les méthodes utilisées par ces sociétés
?...........1............ Alors voila! Au bout de quelques heures, il arrive à ce centre de congélation et
a ce moment-la, on lui fait des perfusions, en fait on lui remplace le sang par un mélange qui
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
12

contient du glycérol qui est un croprotecteur, un antigel. ..............2..........Et voila! La personne
est plongée la-dedans et gardée en l'état pendant un temps indéfini... [...]
Il faut bien le rappeler, vous avez dit, tout ceci n'a rien de scientifique.
Ce qui est vrai, c'est que certains animaux mais c'est des animaux à sang froid, certains types
de grenouilles, de tortues, beaucoup d'insectes aussi peuvent vivre dans un état de congélation
pendant quelques semaines..............3............. Le reste, зa fait partie de l'idée de la congélation
d'un être humain et de la possibilité de le ranimer plus tard, ça fait partie des fantasmes des
personnes, de l'humanité, de la peur de la mort aussi. .............4...........Scientifiquement, cette
pratique exploite la crédulité des gens parce que, dans l'état actuel des connaissances en
sciences, disons qu'on est tout a fait incapable de congeler un être humain et de le ranimer, ne
serait-ce que des organes humains comme le coeur, les reins, on ne peut pas les congeler; c'est la
raison pour laquelle il у a tous ces problèmes de greffe, parce qu'on est incapable de garder plus
de quelques heures un rein ou un coeur, parce qu'on est incapable de le congeler, alors il faut
imaginer que déjà un simple organe, on ne peut pas le congeler...........5......... Alors on s'imagine
un être humain vraiment ça exploite la crédulité...............6............ C'est que lorsqu'on congèle
quelqu'un, dans l'avenir on aura mis au point des machines, des micro-machines ce qu'on appelle
des nanomachines qui pourront rentrer dans le corps et réparer le corps parce qu'en fait la
congélation détruit la quasi-totalité des cellules des hommes qui sont plongées donc dans de
l'azote liquide. ...........7.........Et bien sur il у a des gens qui font des recherches et là ce sont des
gens très serieux qui font des recherches, parce que c'est un problème très important pour les
greffes, c'est-a-dire comment conserver un organe congelé pendant des jours et ça, ça fait partie
de la recherche scientifique normale......8......... Mais on est encore très, très loin de pouvoir
congeler des êtres humains et les ranimer plus tard... [...]

Les phrases à compléter:
a) Ça fait des pas de géant.
b) C'est un petit peu un mélange.
c) Bon! ça, c'est une réalité.
d) On n'a pas encore trouvé de moyen de le congeler.
e) Par contre ce que la science ne nie pas du tout, c'est la possibilité plus tard de trouver une
façon de congeler les êtres humains sans que toutes les cellules éclatent du fait de la
cristallisation de l'eau.
f) Puis après on plonge cette personne dans un super thermos qui a de l'azote liquide et qui est a
moins de 196°.
g) Une personne qui meurt est, dans les 2 minutes, plongée dans de l'eau glacée recouverte de
glace partout et acheminée vers le centre de congélation.
h) Ce n'est fondé sur aucune certitude scientifique, ce que ces gens prétendent.
i) Les méthodes sont différentes.
j) Le marché de la vie suspendue est en pleine euphorie aux Etats-Unis

Corrigés
1- g ; 2- f; 3 – c; 4 – b; 5 – d; 6- h; 7 – e; 8 – a.

III. Mettez les mots convenables qui manquent:

La Place de la République
« C’est en un temps où il fallait se réformer ou se briser que notre peuple, pour la première fois,
recourut à la République. C’est alors, qu’au milieu de la tourmente nationale et de la guerre
étrangère, apparut la République. Elle était la souveraineté du peuple, l’appel de la liberté,
l’espérance de la justice. Elle devait rester cela à travers les péripéties agitées de son histoire.
Aujourd’hui, autant que jamais, nous voulons qu’elle demeure. »
Charles de Gaulle
Discours prononcé sur la Place de la République à Paris,
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
13

le 4 septembre 1958

Ce n’est que progressivement que la Place de la République est devenue un des carrefours les
plus importants du centre de Paris. Au Moyen Age, à cet emplacement, s’élevait la Porte du
Temple, percée dans l’enceinte de Charles V et délimitant les terres des Templiers. Après la
destruction de l’enceinte médiévale en 1684, la Porte du Temple a disparu laissant place à ...1..,
croisement des rue et faubourg du Temple et des boulevards Saint Martin et du Temple.
En 1811, dans le cadre de l’aménagement du quartier, Napoléon a doté ce carrefour d’une
fontaine ornée de lions qui a donné son premier nom à la place, « Place du Château d’Eau ». Plus
tard la place s’est agrandie, la fontaine est devenue trop petite pour cette espace et elle a été
remplacée en 1867 par une autre.
La proclamation de la III-e République a appelé ..2...un renouvelement du mobilier urbain pour y
affirmer le Triomphe de la République. Dès 1878 le Conseil Municipal de Paris a proposé d’
..3.. sur la Place un monument à la gloire de la République. Le Préfet a ..4... cette initiative. Le
concours des projets a été lancé. Il a été ..5... par Léopold Morice et son frère Charles. La
fontaine colossale a été donc déplacée sur la Place Félix Eboué et un modèle en plâtre du
monument des frères Morice – une statue de la République encadrée par des statues représentant
les valeurs républicaines- a été installée sur la place devenue « Place de la République » le 14
juillet 1880. Le monument définitif y a été ..6... exactement trois ans plus tard.
La statue en bronze de la République, haute de 9 mètres 50, repose sur un piédestal ..7. .la
hauteur dépasse 15 mètres. La République est présentée comme une femme vêtue d’une toge à
l’antique qui laisse apparaître un sein dénudé ceinte d’un baudrier et coifée d’un .8... qui laisse
échapper sa chevelure. Sa main droite tend un rameau d’ ...9.. symbolisant la paix tandis que
son bras gauche prend appui sur les Tables de la Loi sur lesquelles on gravera par la suite
« Droits de l’homme ».
Les trois grandes statues de pierre qui se détachent du piédestal représentent ..10.... tenant des
fers brisés et brandissant un flambeau, ...11... tenant le drapeau tricolore et ..12.. entourée
d’attributs agricoles et d’enfants en train de lire.
Le piédestal de pierre est ceint de douze bas-reliefs en bronze, reliés par des rosaces. Ils
représentent les évènements ..13... à l’origine de la naissance de la République, entre 1789 et
1880 . Un lion de bronze vert, de 3 mètres de hauteur – symbole de ..14... – est couché au pied
du monument devant une urne symbolisant le ..15.... .


Clés : 1- un carrefour ; 2- à ; 3- édifier ; 4- approuvé ; 5- remporté, gagné ; 6- inauguré ; 7-
dont; 8- bonnet phrygien ; 9- olivier; 10- La Liberté; 11- L’Egalité; 12- La Fraternité; 13-
majeurs, importants; 14- la force populaire ; 15- suffrage universel, le droit électoral.









Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
14

￿риложение 5.
￿ритерии оценив￿ния конкурс￿ «￿оворение»

1. ￿одерж￿ние, убедительность выск￿зыв￿ния
3 б￿лл￿ ￿ыск￿зыв￿ние соответствует з￿д￿нной теме, х￿р￿ктеризуется высокой
информ￿тивностью и оригин￿льностью, ￿ргументы подкреплены убедительными
пример￿ми.
2 б￿лл￿ ￿опуск￿ется незн￿чительное отклонение от темы дискуссии. ￿ыск￿зыв￿ние носит
отч￿сти триви￿льный, поверхностный х￿р￿ктер. ￿е все ￿ргументы подкреплены
пример￿ми.
1 б￿лл ￿ыск￿зыв￿ние х￿р￿ктеризуется низкой информ￿тивностью, стереотипностью, не
отр￿ж￿ет полного поним￿ния темы дискуссии. ￿ргументы сформулиров￿ны
￿бстр￿ктно. ￿римеры отсутствуют.
0 б￿ллов ￿ыск￿зыв￿ние не соответствует з￿д￿нной теме, отсутствуют ￿ргументы в пользу
к￿кой-либо точки зрения.

2. ￿￿бот￿ в ком￿нде
3 б￿лл￿ ￿бъём выск￿зыв￿ния з￿метно не отлич￿ется от объём￿ выск￿зыв￿ния других
уч￿стников дискуссии. ￿еплики логически вз￿имодействуют с реплик￿ми
собеседников. ￿е￿кция н￿ выск￿зыв￿ние собеседник￿ следует дост￿точно быстро.
2 б￿лл￿ ￿бъём выск￿зыв￿ния з￿метно превыш￿ет объём выск￿зыв￿ния других уч￿стников
дискуссии или, н￿оборот, является меньшим. ￿еплики не вполне логично
согл￿суются с выск￿зыв￿нием предыдущего собеседник￿. ￿е￿кция н￿ выск￿зыв￿ние
собеседник￿ следует после короткой з￿минки.
1 б￿лл ￿бщее время говорения – более 5 минут или менее 2 минут. ￿е прослежив￿ется
логическ￿я связь с репликой предыдущего собеседник￿. ￿е￿кция н￿ выск￿зыв￿ние
собеседник￿ следует после длительной (более 8 секунд) п￿узы или, н￿против,
допуск￿ется перебив￿ние речи других уч￿стников дискуссии.
0 б￿ллов ￿бъём выск￿зыв￿ния не превыш￿ет 3 предложений. ￿тсутствует вз￿имодействие с
другими уч￿стник￿ми дискуссии.

3. ￿ексическое оформление речи
3 б￿лл￿ ￿ирокий вок￿буляр, соблюдение пр￿вил лексической сочет￿емости, использов￿ние
коннот￿тивной лексики в соответствии с пост￿вленной з￿д￿чей, обр￿зность речи,
уместное использов￿ние синонимов, ￿нтонимов, фр￿зеологических оборотов и
вводных слов.
2 б￿лл￿ ￿ целом широкий вок￿буляр, одн￿ко, в отдельных случ￿ях возник￿ют з￿труднения с
выбором подходящей по сем￿нтике и стилистической окр￿ске лексической
единицы. ￿диничные случ￿и н￿рушения лексической сочет￿емости. ￿ речи
пр￿ктически отсутствуют лексические выр￿зительные средств￿.
1 б￿лл ￿ок￿буляр огр￿ничен слов￿ми широкой сем￿нтики. ￿ексические выр￿зительные
средств￿ не используются. ￿￿руш￿ются нормы лексической сочет￿емости.
0 б￿ллов ￿лов￿рный з￿п￿с недост￿точен для решения пост￿вленной з￿д￿чи.

4. ￿р￿мм￿тическое оформление речи
3 б￿лл￿ ￿р￿вильное использов￿ние р￿знообр￿зных гр￿мм￿тических конструкций:
сложноподчинённых предложений, оборотов с прич￿стием, инфинитивом,
герундием, условного н￿клонения, однородных членов предложения. ￿местное
использов￿ние экспрессивного синт￿ксис￿. ￿диничные оговорки испр￿вляются
с￿мим говорящим.
2 б￿лл￿ ￿тдельные гр￿мм￿тические ошибки носят случ￿йный х￿р￿ктер и не препятствуют
решению общей з￿д￿чи. ￿р￿мм￿тические конструкции в большинстве случ￿ев
однообр￿зны и просты. ￿инт￿ксические экспрессивные средств￿ пр￿ктически не
используются.
1 б￿лл ￿р￿мм￿тические ошибки носят систем￿тический х￿р￿ктер. ￿рев￿лируют простые
неосложнённые предложения. ￿инт￿ксические экспрессивные средств￿ не
используются.
0 б￿ллов ￿ольшое количество грубых гр￿мм￿тических ошибок не позволяет решить
пост￿вленную з￿д￿чу.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
15


5. ￿онетическое оформление речи
3 б￿лл￿ ￿роизношение соответствует норме, соблюд￿ется пр￿вильный интон￿ционный
рисунок, соответствующий пост￿вленной з￿д￿че, не допуск￿ются фонем￿тические
ошибки и смешение р￿зличных в￿ри￿нтов произношения (брит￿нский и
￿мерик￿нский), речь бегл￿я и внятн￿я.
2 б￿лл￿ ￿опуск￿ются отдельные фонем￿тические ошибки и/или смешение р￿зличных
в￿ри￿нтов произношения. ￿нтон￿ционный рисунок в целом однообр￿зен.
1 б￿лл ￿ногд￿ допуск￿ются грубые фонем￿тические ошибки. ￿ интон￿ции слишком явно
прослежив￿ется влияние родного язык￿. ￿ечь недост￿точно бегл￿я.
0 б￿ллов ￿ногочисленные грубые фонем￿тические ошибки и непр￿вильное интон￿ционное
оформление препятствуют полноценному общению.

6. ￿кстр￿лингвистические х￿р￿ктеристики
3 б￿лл￿ ￿ечь сопровожд￿ется умеренной и уместной жестикуляцией, орг￿нично
сочет￿ющейся с мимикой и выр￿зительностью речи. ￿рисутствует визу￿льный
конт￿кт с собеседник￿ми. ￿ромкость речи ￿декв￿тн￿ ситу￿ции общения.
2 б￿лл￿ ￿роявления жестикуляции не всегд￿ орг￿нично сочет￿ются с мимикой и
выр￿зительностью речи. ￿опытки уст￿новить визу￿льный конт￿кт с собеседник￿ми
носят эпизодический х￿р￿ктер. ￿ромкость речи в основном ￿декв￿тн￿ ситу￿ции
общения.
1 б￿лл ￿естикуляция и мимик￿ невыр￿зительн￿я. ￿изу￿льный конт￿кт с собеседник￿ми
отсутствует. ￿ромкость речи большей ч￿стью не￿декв￿тн￿ ситу￿ции общения.
0 б￿ллов ￿олное отсутствие неверб￿льной демонстр￿ции з￿интересов￿нности в предмете
р￿зговор￿ и в речи собеседников. ￿едост￿точн￿я громкость речи препятствует
полноценному общению






Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.