DESIGN & ACCESS STATEMENT

doctorlanguidInternet και Εφαρμογές Web

8 Δεκ 2013 (πριν από 3 χρόνια και 6 μήνες)

82 εμφανίσεις

15th August

2012

CREATIVE GROUP


project 1
5
5
0



















DESIGN & ACCESS STATEMENT

The
Butchers Arms

Chapel Lane

Mickleton

GL55 6SD

On behalf of:
Punch Taverns



(
Existing
Front Elevation
)


Use:


Currently a public house

with function room and skittle alley. This
establishment serves cask ale
s and home made traditional pub food to
serve the high demand within the local town. A popular listed building
which has undergone few alterations within its history to establish a high
demand of trade to ensure its survival.






15th August

2012

CREATIVE GROUP


project 1
5
5
0


I have constructed t
his design & access statement in correspondence
with the
new planning policy framework

to give
distinctiveness, meaning
and quality to the places where we live, work and visit and make an
important contribution to our quality of life and sense of place. In

this
statement I will be giving a description of

the site and surrounding area
:



What are the predominant materials.



What is the character of the area.



What existing design is prevalent.



How does the proposal protect or preserve the character
and appear
ance of the conservation area.



Look at scale and massing.

I shall also be:



Analysing the history of the development of the site



Justifying the proposed works



Describing how surrounding materials will be protected



And describing what materials will be used

in the proposed
development.


Planning Description:




The proposed plans for
The Butchers Arms

is

to
create a new lobby to
the existing

entrance to link the public house to the external toilets
contained in the out building. This will achieve a l
ightweight weatherproof
annex between the two buildings.

Other proposals include a general
interior refurb.


(
Proposed

lobby entrance
)



15th August

2012

CREATIVE GROUP


project 1
5
5
0


(
Proposed Rear Lobby & Pergola
)




Listed Building Description:


Inn, later public House. C17, C19 and C19/20. C17

part square

panelled, timber framing with brick infill. Gable end to road,

partly limestone; C19 extension left, brick with dentiled eaves;

both under tiled roof. C17 part with ashlar end stacks, one with

brick top. C19 extension left with brick end stack
. C19/20 single

storey extension with corrugated roof attached to gable end of C17

block and flat roofed extension to rear of C19 block not of

listable quality. C17 block has gable end to road. C19 block

attached left, running parallel to road, flush with
and replacing

part of gable end of C17 main body. 2 storeys. 2
-
windowed: 2
-

light, C19 casements with segmental brick heads and horizontal

glazing bars. Unpainted, C20 plank door with single light and

decorated strap hinges.

Interior, flagged floors and de
ep chamfered beams in C17 part.



Justification:



Our client at

Punch Taverns

believes this is an ideal addition to bring
both the trading area and public toilets together. The current weak link
within the establishment is that customers have to ventur
e into the
outdoor elements to use the toilet facilities. If a sided lobby was
constructed then this would eliminate the problems with rain, wind etc.
The sympathetic design would also allow potental customers to use the
rear patio as an alfresco area whic
h the establishment currently lacks.
Our client at
Punch

is also committed to the survival of its building estate
and is willing to invest financially in the refurbishment and upgrading of
the facilities that will secure its future and continue the ‘histor
ical story’ of
the
Butchers arms
.




15th August

2012

CREATIVE GROUP


project 1
5
5
0

Layout

Changes
:



The proposed
alterations

will be positioned within the boundary of the
site. The new layout will
mainly affect the external f
actors of the
establishment.


Scale:



The scale of works
is considered
minimal
. The main aim of the works is to
keep up with the already popular demand of dining
, alfresco dining and

drinking

but also improving the performance both aesthetically and
environmentally.


Appearance:



The architecture and history of the inn and

its surrounding area will be
taken into account when choosing the style and finish of specific
materials.


To summarise the design statement, we feel the proposal, in the manner
proposed by the details submitted, secure the following strategic
planning o
bjectives:




Preserve and contribute to the character and appearance of the
existing surroundings
.




Presents an attractive and functional addition
s

to the existing
hotel

for people to visit and use
.


Access:


Highways Access
:

is provided from
the
B4632

for
the majority of cars.

Servicing
:

The site is
next to the
town of Stratford

and
Leamington Spar

so
is
easily accessible for maintaining and trade work
.

Disabled Access The layout, design and material
specifications for the
establishment
will comply with all

Building Regulation Guidelines and the
policies set out in the

DDA Act.

Level mobility access
:

will be achiev
ed to all ground floor accesses and
zones
. A designated

disabled parking space
is currently

provided in
association with the Mobility Unit.

Transp
ort Occupiers and visitors will have easy access to local road
networks,

which also have numerous public transport route located on
them.

Parking Provision
:

There is sufficient parking for

the establishment which we
will not be altering
.

Refuse
:
Existing b
in locations are provided for collection off
the Main B
roads
.


Our Client is committed to improving the products and services offered to
all customers including disabled customers. They fully intend to comply
with all current regulations and good practice

and it is our intention to
make the building as accessible as possible in accor
dance with Local
Planning Policies
and the Disability Discrimination Act (DDA) 1995.

The alterations proposed will not impinge on existing disabled access to
the main building
or current evacuation procedures.

Our overall design will be sympathetic to the site and surrounding
environment. The buildings characteristic look has been delicately
considered within the design and we feel this alteration would not affect
the traditiona
l character of the current building and its position within the
area of
Mickleton
.